Діпфейк Ілона Маска, який просував криптовалюту, опинився в топ рекомендацій YouTube

Аферисти за допомогою штучного інтелекту створили відео з Ілоном Маском та розмістили відео на платформі YouTube. Дипфейк засновника SpaceX та Tesla “в прямій трансляції” закликав вкладати криптовалюту в новий проєкт. У фейковому відео “Ілон Маск” обіцяв подвійний прибуток людям.

Як передає видання Engadget, аферисти створили відео, де нібито Ілон Маск під час презентації Tesla закликав, згенерованим ШІ голосом, відвідати вебсайт і внести свою криптовалюту, щоб взяти участь у розіграші призів. Ці фейкові відео повторювали по колу п’ять годин трансляції. “Ілон Маск” обіцяв, що ті, хто внесе кошти, отримає подвійну суму у вигляді криптовалюти.     

У певний момент ця трансляція зібрала близько 30 тисяч глядачів. При цьому варто зауважити, що невідомо, скільки серед них було реальних людей, а скільки – ботів. Однак завдяки такій кількості трансляція з фейковим відео вивела стрім на перше місце в рекомендаціях YouTube “Live”.   

Канал, на якому було це відео, було замасковано під офіційний акаунт Tesla, і мав назву @elon.teslastream. При цьому слід підкреслити, що канал мав верифікаційний значок Official Artist Channel. Це значить, що аферисти попередньо могли викрасти чийсь акаунт.   

Наразі й сам канал, і фейкові відео були видалені з платформи.

Раніше повідомлялося, що тепер на YouTube можна скаржитися на дипфейки зі штучним інтелектом, якщо на них використали ваше обличчя. Платформа вирішила оновити політику конфіденційності. Тепер сервіс буде приймати скарги від користувачів щодо дипфейків. Йдеться про ті ситуації, коли людина побачила контент, який створили за допомогою штучного інтелекту з її обличчям без її згоди на це.   

Зауважується, що ці запити на видалення дипфейків будуть проходити процес оцінювання. Зокрема, йдеться про аналіз, чи дійсно дипфейк створювали навмисно, або це сталося помилково. Крім того, компанія буде вимагати підтвердження, чи автор скарги є дійсно тією особою, проти якої запустили дипфейк. При цьому оновлені правила YouTube передбачають, що контент можуть не видаляти у випадку, якщо його було створено задля гумору або розваги (йдеться, наприклад, про пародії).

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація замість інституту: кого із студентів можуть покликати вже з 1 липня

Ухвалений 18 травня 2024 року новий закон про мобілізацію вніс низку змін у процес призову.…

5 години ago

“Ходжу не так легко, як раніше”: Байден виправдався за провальні дебати з Трампом

Президент США Джо Байден звернувся до своїх прихильників після провальних дебатів з опонентом на виборах Дональдом Трампом.…

5 години ago

У РФ депутати “подружилися” з фейковим z-поетом, який видавав вірші нацистів за патріотичні

У РФ антивоєнні активісти створили фейковий акаунт вигаданого Z-поета Геннадія Ракітіна й опублікували під його…

5 години ago

Землю накрила потужна магнітна буря: як вберегтися від шкідливого впливу

У п'ятницю, 28 червня Землю "атакувала" потужна магнітна буря. Згідно з прогнозами метеорологів, її активність триватиме і…

6 години ago

Таємничий політ “літака Путіна” до США: з’явилася цікава деталь

Російський урядовий літак Іл-96-300ПУ авіакомпанії "Спеціальний літний загін "Росія" з бортовим номером RA-96019, у середу,…

6 години ago

Що зміниться у врученні повісток в липні

У липні закінчиться 60-денний термін, який надається військовозобов'язаним громадянам України на оновлення даних. Водночас з цим…

6 години ago