В РНБО заборонили використання Telegram в Україні: хто потрапив у список

Національний координаційний центр кібербезпеки Ради національної безпеки і оборони України прийняв рішення обмежити використання месенджера Telegram в органах державної влади, військових формуваннях та на об’єктах критичної інфраструктури. Про це інформують в РНБО.

Зазначається, що дане рішення було прийнято 19 вересня під час засідання органу координації та контролю у сфері кібербезпеки.

Ключовою темою засідання було обговорення загроз національній безпеці, пов’язаних із використанням месенджера Telegram, особливо під час повномасштабної війни Росії проти України.

Як наголосив секретар Ради нацбезпеки Олександр Литвиненко, для посилення національної безпеки та ефективної протидії загрозам у кіберпросторі важливо об’єднати зусилля усіх відповідальних органів.

Начальник ГУР МО України Кирило Буданов навів обґрунтовані дані щодо наявності у російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів Telegram, навіть видалених повідомлень, а також їх персональних даних. Він зазначив, що питання Telegram – це питання не свободи слова, а національної безпеки.

Представники Служби безпеки та Генштабу ЗСУ зазначили, що Telegram активно використовується ворогом для кібератак, розповсюдження фішингу та шкідливого програмного забезпечення, встановлення геолокації користувачів, корегування ракетних ударів тощо.

З метою мінімізації цих загроз було прийнято рішення щодо заборони встановлення та використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури.

Виняток становитимуть лише ті особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов’язків.

Нагадаємо, на початку серпня голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв заявив, що через загрози національній безпеці та зв’язок із Росією Україна має розглянути можливість закриття месенджера Telegram. Пізніше він додав, що Павло Дуров і його незрозумілі зв’язки з Кремлем не є основною причиною, чому необхідно заборонити месенджер в Україні.

Коломієць Надія

Recent Posts

Найкращі сінабони: перевірений рецепт улюбленого десерту

Сінабон вперше побачив світ у 1985 році в Сієтлі, що у штаті Вашингтон США. Саме…

6 хв. ago

У Тверській області Росії атаковано секретний військовий об’єкт: що про нього відомо

У селищі Октябрський, Тверської області Росії, безпілотники атакували військовий секретний об'єкт. Місцеві зазначають, що там…

16 хв. ago

Найжахливіша записка 18 століття. Жінка навіки вишила слова кохання людським волоссям

Анна Марія Редкліфф вишила для свого чоловіка любовну записку волоссям. Вона обрала дуже дивні предмети…

23 хв. ago

Топ-7 професій з бронню від мобілізації : хто та за яких умов може її отримати

В Україні продовжуються обов'язкова мобілізація військовозобов'язаних, проте деякі особи можуть отримати бронювання. Ця особлива відстрочка надається…

30 хв. ago

Хворі на рак Кейт Міддлтон і Чарльз III згуртувалися, щоб повернути в сім’ю “блудного сина”

Король Великої Британії Чарльз III зі своєю невісткою Кейт Міддлтон, які останні місяці борються з раком,…

38 хв. ago

Посланець із небес: хірург побачив рай під час клінічної смерті

Нейрохірург із Вірджинії, США, стверджує, що під час тижневої коми, спричиненої рідкісною бактеріальною інфекцією менінгіту,…

44 хв. ago