У Росії масштабний збій зв’язку та інтернету: відключилися Яндекс, Telegram, мобільні оператори

В Росії стався масштабний збій у операторів звʼязку та інтернет-провадерів. Зокрема не працюють мобільні оператори, WhatsApp та Telegram. Крім того, не відкривається навіть сайт, який допомагає відслідковувати збої.

Про проблеми з доступом повідомляють також російські користувачі з інших країн – зокрема Узбекистану та Казахстану. Це може пояснюватися тим, що, за даними експетів, до 70-80% мобільного інтернет-трафіку цих країн фактично проходить через російські мережі. Як свідчать дані Downdetector, збій зачепив такі сервіси:

  • Telegram;
  • WhatsApp;
  • Skype;
  • Twitch;
  • Roblox;
  • Яндекс;
  • Ростелеком;
  • МТС;
  • TELE2;
  • “Билайн”;
  • “Вікіпедія”;
  • “ВКонтакте”;
  • Discord.

Сайт, де можна відслідковувати збої в роботі інтернет-сервісів наразі також не працює.

Радник міського голови Маріуполь Петро Андрющенко повідомив, що тимчасово окупованих територіях також зник мобільний зв’язок та інтернет. “Звʼязку з Маріуполем, Бердянськом та Приморськом точно немає”, – сказав він.

У Роскомнадзорі пояснили те, що сталося DDoS-атакою на операторів зв’язку. “Станом на 15:00 мск атака відбита, сервіси працюють у звичайному режимі”, – стверджують в російській службі інтернет-цензури.

В таку версію вірять не всі. Дехто з росіян відкрито звинуватив у тому, що сталося сам Роскомнадзор. Вони зазначили, що влаштувати DDoS-атаку на всіх операторів зв’язку одночасно неможливо. І навіть у такому випадку не працювали б всі, а не обрані сервіси.

Раніше на території РФ почали блокувати захищений месенджер Signal – він вважається захищеним, оскільки використовує протокол наскрізного шифрування для всіх чатів, що не дає перехоплювати їх операторами мобільного зв’язку та спецслужбами. 9 серпня сервіс перестав працювати без VPN або увімкненого режиму обходу блокувань.

Перед цим влада країни-агресора повідомила операторам зв’язку про уповільнення швидкості відтворення відео на YouTube до 128 кілобіт за секунду через спеціалізоване обладнання, яке контролює “Роскомнагляд”. Таким чином, було вирішено обмежити доступ до контенту на відеохостингу, зберігаючи при цьому мінімальну функціональність для користувачів. Такий метод влада обрала замість повного блокування сервісу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago