Сотні тисяч людей втратять гроші через помилку: до чого тут Chrome і Microsoft Word

Експерти у сфері кібербезпеки з компанії Proofpoint нещодавно виявили шкідливе програмне забезпечення, що видає себе за браузер Chrome і програму Microsoft Word з метою викрадення криптовалют, конфіденційних файлів та особистої інформації. Подробиці передає видання New York Post.

Згідно з даними Proofpoint, хакери встигли розіслати понад 100 000 повідомлень зі шкідливим ПЗ, атака зачепила тисячі організацій по всьому світу.

Програма-троян (різновид шкідливої програми, що проникає в комп’ютер під виглядом легітимного програмного забезпечення, — ред.) пропонує користувачам встановити оновлення, скопіювавши спеціальний код і вставивши його за допомогою PowerShell — програми Microsoft для автоматизації процесів. Якщо людина зробить це, то хакери можуть отримати доступ до її криптовалюти. Троянська програма, під час пересилання коштів, перенаправляє їх злочинцю, а не законному одержувачу.

Зловмисники також використовують й інший метод — фішинг. Вони надсилають людям електронні листи, які можна помилково прийняти за типове ділове листування. Однак листи містять файл, що нагадує Microsoft Word і містить безліч повідомлень про помилки. “Розширення Word Online не встановлено”, — свідчило одне з таких повідомлень. Нижче були розташовані посилання, перейшовши за якими жертва нібито могла б виправити недолік. Потім користувачам пропонувалося відкрити PowerShell і скопіювати шкідливий код.

Крім цього кіберзлочинці імітували проблеми з хмарним сховищем Microsoft OneDrive, чинячи з жертвами аналогічним чином, як було описано вище.

Експерти з Proofpoint рекомендують: ніколи не завантажуйте нічого, що виглядає несанкціонованим або підозрілим. Популярні браузери та програми, як-от Chrome і Word, ніколи не пропонуватимуть користувачеві вручну ввести код в інший застосунок для виконання основних функцій.

Ольга Степанова

Recent Posts

Затримання “Тринадцятого”: у телеграм-каналі воєнного злочинця справжня істерика

У телеграм-каналі Єгора Гузенка справжня істерика. Так, небайдужі закликають правоохоронців припинити знущання з затриманого. Про…

3 хв. ago

Не до кінця втрачені: вчені виявили незвичайну рису характеру психопатів

Нещодавні дослідження показали, що, хоча психопати часто сприймаються як позбавлені емпатії, вони здатні розуміти емоції…

13 хв. ago

3,5-метровий Дракула з величезними крилами: названо найбільшу істоту на Землі, що літає (фото)

Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час вона встигла стати домівкою…

22 хв. ago

Посилки з AliExpress стануть розкішшю: нові правила позбавлять дешевого шопінгу

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев під час…

30 хв. ago

Ізраїль готується до удару у відповідь на атаку Ірану: можлива дата

Ізраїльські військові готують "значну та серйозну" відповідь на ракетну атаку Ірану, яка відбулася минулого тижня.…

37 хв. ago

“Рандомайзер” і помилки в алгоритмах формування: що не так з повістками, які відправляють поштою

За допомогою Реєстру військовозобовʼязаних Міноборони формує повістки. Вони містять електронні підписи начальників ТЦК та СП…

46 хв. ago