Обійдуться без США: у Китаї знайшли заміну американським чипам для комп’ютерів

Китайська компанія Huawei використовує власні чіпи замість західних процесорів 12-го покоління. Комп’ютери моделі Qingyun W515x отримали новітній восьмиядерний процесор Kirin 9000C з тактовою частотою до 3,1 ГГц, пише Tom’s Hardware.

Відповідно до санкцій США, Huawei більше не може отримати доступ до процесорів Intel, зокрема Alder Lake, що змушує компанію використовувати власні рішення. Kirin 9000C — восьмиядерний процесор із 12 потоками і частотою 2,48 ГГц. Чип засновано на 5-нм технологічному процесі SMIC й оснащено вбудованим графічним процесором Mali-G78 на базі ARM.

На жаль, більш докладної інформації про 9000C немає. Однак деякі аналітики вважають, що цей чип схожий на Kirin 9000S, який використовує 5-нм технологію SMIC. З точки зору продуктивності 9000C набагато повільніший, ніж його попередник Kirin 9000, створений за більш досконалим техпроцесом TSMC N5 (5-нм клас). Також відомо, що кулер процесора являє собою низькопрофільний блок, що підтримує температуру корпусу нижче 30°C при максимальному навантаженні. Рівень шуму вентилятора також тихий — 21,82 дБ.

Huawei навмисно приховує характеристики процесорів від західних держав, щоб захистити себе, пише ЗМІ. Відтоді як США заборонили Китаю купувати мікросхеми та інструменти для їх виробництва у західних компаній, Китай купує необхідне йому обладнання на сірому ринку. Приховування характеристик і продуктивності чипів дає змогу країні продовжувати застосовувати цю сумнівну тактику, не піддаючись критиці з боку уряду США.

5-нанометрова технологія — найкращий виробничий процес, до якого наразі має доступ Китай. Оскільки правила США заборонили Китаю доступ до інструментів для виробництва мікросхем останнього покоління, китайським підприємствам з виробництва чипів доводиться мати справу з обмеженнями, пов’язаними зі старими інструментами для суднобудування, які не обов’язково здатні створювати технології останнього покоління, такі як літографія в крайньому ультрафіолеті (EUV). Це обмежило можливості Китаю з розробки конкурентоспроможних процесорів з використанням новітніх чипів Intel, AMD, Apple і Qualcomm.

Однак з’явилися нові чутки, що ситуація може змінитися. Kirin працює над створенням нового процесора, який зможе конкурувати з Apple M3. Якщо це правда, це означатиме величезний стрибок у продуктивності китайських чипів.

Що стосується комп’ютера Quingyun W515x, який отримав Kirin 9000C, то він має три апаратні конфігурації: комбінації пам’яті та сховища 8 ГБ + 256 ГБ, 8 ГБ + 512 ГБ і 16 ГБ + 512 ГБ. Варіанти зберігання включають один слот NVMe M.2 PCIe. Комп’ютер має три порти USB Type A 3.2 Gen 1, один порт Type-C, аудіороз’єм, дисковод. На задній частині корпусу є три аудіороз’єми, VGA, HDMI, чотири порти USB Type-A 3.2 Gen 1 і слот Ethernet. Слот PCIe x1 підходить для підключення тільки невеликих одно- або двослотових низькопрофільних карт PCIe.

Ольга Степанова

Recent Posts

Секс спартанських жінок викликав заздрість істориків: такого не було у всій Греції

У стародавній Спарті було прийнято, щоб жінки виходили заміж і народжували дітей більш, ніж від…

3 години ago

П’яна гола дантистка “тероризує” Німеччину

Жінка дантист "тероризує" мешканців Вестфалії своїми п'яними витівками, зокрема дантистка приходила на роботу з мачете.…

3 години ago

На честь Тейлор Свіфт переназвуть місто в Німеччині (фото)

На честь американської співачки Тейлор Свіфт перейменують місто в Німеччині. Про це пише People. Місто Гельзенкірхен отримає…

3 години ago

Алкоголь, змішаний з енергетиком, покращує мозок: але, що далі

Нещодавні експерименти на щурах показали, що змішування енергетичних напоїв з алкоголем може спричинити довгострокові проблеми з розумовими функціями. Італійські…

3 години ago

Пройти треба всім водіям без винятку: в Україні повертають техогляд

В Україні не відмовилися від планів щодо впровадження обов’язкового техогляду всіх легкових автомобілів. Про це…

3 години ago

Все дуже серйозно: до Ради внесли закон про захист чоловіків від ТЦК, що пропонують

В Україні набрав чинності закон про мобілізацію ще 18 травня, проте тепер з'явився новий проєкт закону, який…

4 години ago