Супутники Starlink можуть зруйнувати озоновий шар Землі, – дослідження

Супутники Starlink Ілона Маска можуть пошкодити захисний озоновий шар Землі, коли будуть виведені з ладу, пише Independent.

Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Geophysical Research Letters, мегасупутники, такі як Starlink, згорають в атмосфері після закінчення терміну служби. Внаслідок цього вони викидають в атмосферу величезну кількість газу оксиду алюмінію, який може зруйнувати озоновий шар через реакцію з хлором.

Оксиди можуть залишатися в атмосфері та руйнувати озоновий шар протягом десятиліть, попереджають дослідники.

Вчені особливо стурбовані тим, що попит на глобальне інтернет-покриття змушує збільшувати кількість запусків невеликих супутників зв’язку. SpaceX запустила вже понад 6 000 супутників для передачі інтернету, і має дозвіл на запуск ще 12 000 супутників Starlink, а Amazon та інші технологічні гіганти також планують запустити тисячі супутників найближчими роками.

При згорянні невеликого супутника утворюється близько 30 кг оксиду алюмінію. Тільки за один 2022 рік, за словами дослідників, супутники, що падають, можуть принести до утворення близько 17 тонн крихітних частинок оксиду алюмінію.

За оцінками вчених, коли будуть створені всі заплановані супутникові угруповання, щорічно викидатиметься понад 350 тонн оксидів алюмінію, що майже на 650 відсотків більше, ніж природні атмосферні рівні.

Ольга Степанова

Recent Posts

КНДР відправить свою армію на війну в Україну: що відбувається

Північна Корея обʼєднає свої Збройні сили з російськими окупантами та відправить їх на війну в Україну.…

44 секунди ago

США і Туреччина готують багатомільярдну угоду в сфері оборони

Віце-президент Торгової палати США Близького Сходу, Центральної Азії та Туреччини Дженніфер Міель заявила, що між…

5 години ago

Часів Яр: ЗСУ контратакували та вибили росіян з частини міста

ЗСУ вибили російські війська з мікрорайону «Канал» під час контратаки під Часов Яром, пише видання…

5 години ago

В Кремлі прокоментували ордери на арешт Герасимова та Шойгу

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков прокоментував видані Міжнародним кримінальним судом (МКС) ордери на арешт Сергія…

6 години ago

Україна готова виконати вимоги Угорщини

Україна готова задовольнити вимоги Угорщини щодо нацменшин у рамках євроінтеграції. Про це повідомила віце-прем'єр-міністр із…

6 години ago

Терміни для оновлення даних ТЦК продовжувати не будуть: що відомо

Військовозобов'язані українці під час мобілізації в Україні у нормальному темпі оновлюють військово-облікові дані. Найбільша кількість оновлень…

8 години ago