• Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Путін ігнорує Трампа: США можуть згорнути переговори — CNN
    • Мінімалка зросте, але не для всіх: коли й кому піднімуть виплати в Україні
    • Борщ став розкішшю: в Україні зафіксували стрімке зростання цін
    • Україну охоплять грозові дощі: оновлений прогноз
    • Зеленський: Зараз відносини з Венсом більш позитивні, ніж раніше
    • Чоловічий аромат: парфуми чи туалетна вода — експерти розкривають секрети
    • Після уточнення – знову повістка: юристи пояснюють, що робити
    • Це доведено: музика впливає на мозок сильніше, ніж ми думали
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Експерт
    Підтримати нас
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Головна сторінка » Науковці за допомогою біореактора виростили шматок курячого м’яса в лабораторії

    Науковці за допомогою біореактора виростили шматок курячого м’яса в лабораторії

    Романчук МиколаРоманчук Микола17 Квітня 2025, 18:211 хвилина на читання Новини технологій
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Японські науковці розробили нову технологію, яка дозволяє вирощувати структуроване куряче м’ясо у лабораторії, імітуючи роботу судин за допомогою мініатюрних порожнистих волокон. Це стало можливим завдяки новому біореактору. Про це повідомляє The Guardian.

    Головне завдання при створенні штучних тканин – забезпечити їх достатньою кількістю кисню та поживних речовин. До цього часу це обмежувало розмір тканин до товщини менше 1 мм. Однак команда під керівництвом професора Седзі Такеуті з Токійського університету зуміла виростити «шматок» курячого м’яса вагою понад 10 г, використовуючи систему з 1125 порожнистих волокон, за якими циркулює рідина, подібно до крові.

    «Ці волокна вже застосовуються, наприклад, у фільтрах для води та апаратах для діалізу. Ми показали, що вони також чудово підходять для доставки поживних речовин до штучних тканин», – пояснив Такеуті.

    Розроблений биореактор дозволив клітинам як рівномірно розподілитися, а й організуватися у структуру, близьку до справжньої м’язової тканини. Це не тільки крок до створення реалістичного за смаком та текстурою м’яса, що культивується, але й перспективний напрямок для регенеративної медицини, розробки штучних органів та м’якої робототехніки.

    біореактор куряче м‘ясо науковці

    Читайте також

    Людей 48 годин піддавали впливу 5G, і ось що відбулося

    Експерт Євген Шевцов розповів, як бізнесу захиститься від кібератак у 2025 році

    Instagram засипає підлітків шок-контентом: нове розслідування викрило правду

    Останні новини
    Сьогодні

    Путін ігнорує Трампа: США можуть згорнути переговори — CNN

    08:49

    Мінімалка зросте, але не для всіх: коли й кому піднімуть виплати в Україні

    08:42

    Борщ став розкішшю: в Україні зафіксували стрімке зростання цін

    08:35

    Україну охоплять грозові дощі: оновлений прогноз

    08:23

    Зеленський: Зараз відносини з Венсом більш позитивні, ніж раніше

    08:11

    Чоловічий аромат: парфуми чи туалетна вода — експерти розкривають секрети

    08:00

    Після уточнення – знову повістка: юристи пояснюють, що робити

    07:49

    Це доведено: музика впливає на мозок сильніше, ніж ми думали

    07:37

    Мир із сюрпризом: Росія готує “мінне поле” в угодах — ISW розкриває деталі

    07:25

    FT: Лідери ЄС у паніці – Трамп залишає Україну сам-на-сам із Росією

    07:10
    Дивитись ще
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Введіть вище запит та натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.