“Великий брат стежить”: ШІ навчили пророкувати злочини, точність вражає

Розробники з Південної Кореї натренували модель штучного інтелекту таким чином, що вона тепер може прогнозувати злочини. На попередніх тестах вона показала 82,8% ефективності.

Про це пише Eurekalert. Система отримала назву “Dejaview”, вона відстежує потоки відео з камер спостереження, обробляє їх у реальному часі та повідомляє про злочини, які можуть статися.

В основі принципу пошуку можливих злочинів лежить принцип порівняння поведінки підозрілих осіб з уже задокументованою поведінкою злочинців. Тобто система намагається врахувати час, місце, тип злочину, характер пересування людей, щоб знайти спільні патерни між злочином, який уже стався, і тим, що може статися.

Наприклад, якщо система бачить, що в певному тихому районі вже стався злочин, то вона вважатиме, що ризик його повторення високий і дасть про це знати. Крім того, вона здатна проаналізувати доступні дані за кілька років, щоб скласти мапу із зонами “високого ризику”, що дозволить зосередити на них підвищену увагу.

Також система може відстежувати рухи людей, які вже були помічені у скоєнні злочинів, щоб зробити висновки про те, чи порушуватимуть вони закон надалі.

Розробкою зайнявся некомерційний науково-дослідний інститут ETRI, що фінансується корейським урядом. Очікується, що комерційна версія системи буде представлена наприкінці наступного року. Крім того, ETRI займуться розробкою моделей для конкретних об’єктів з високим рівнем вимог до безпеки, наприклад, для аеропортів, заводів або енергооб’єктів.

Коломієць Надія

Recent Posts

На Волині ТЦК та поліція силою затримали 22-річного студента, який не підлягає мобілізації

У Волинській області ТЦК та поліція силою затримали 22-річного студента, який не підлягає мобілізації. Про…

3 хв. ago

Тосканську віллу королеви Вікторії виставили на продаж за 50 млн євро

Вілла Palmieri, улюблене місце відпочинку королеви Вікторії, розташована на пагорбах на околиці Флоренції, виставлена на…

12 хв. ago

66-річний мільярдер назвав одну рису, яка необхідна для досягнення успіху

66-річний мільярдер Джей Чаудрі домігся успіху ще в 90-ті. Його статки оцінюють у 9,5 мільярда доларів Видання CNBC пише,…

23 хв. ago

Столичний поліцейський живе у пентхаусі тещі, яка за життя заробила 100 грн – розслідування

Заступник начальника Головного управління Нацполіції Києва Тарас Полієнко живе у дворівневих апартаментах тещі на 220…

32 хв. ago

Шахрайська схема з залізничними квитками: УЗ попередила про наслідки для покупців

"Укрзалізниця" виявила, що під час купівлі квитків на популярні рейси спекулянти пробують обійти ідентифікацію покупця через…

44 хв. ago

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

53 хв. ago