Останнє оновлення Google Chrome “вбило” блокувальники реклами

В останньому оновленні Chrome Google завершив перехід на нову платформу розширень Manifest v3, в якому низка розширень, включно з популярним блокувальником реклами uBlock Origin, більше не працюють.

Раніше компанія тільки попереджала про те, що змінить платформу для розширень – і ось це сталося. За задумом Google, оновлення має зробити роботу розширень безпечнішою та ефективнішою. Але водночас воно має більше обмежень для розширень.

Зазначається, що користувачі можуть, як і раніше, використовувати Manifest v2 до червня 2025 року за допомогою ExtensionManifestV2Availability. Ця можливість доступна для Windows, macOS, Linux і ChromeOS.

У магазині розширень Chrome користувачам рекомендується перейти на більш сучасні альтернативи uBlock Origin, що працюють на Manifest v3, зокрема Adblock Plus, Stands AdBlocker, Ghostery або спрощену версію uBlock Origin Lite на платформі Manifest v3.

Критичною зміною в Manifest V3 є виключення можливості використання webRequest API – інтерфейсу, який давав змогу розширенням перехоплювати мережеві запити. Тобто замість самостійного блокування запитів, розширення тепер будуть зобов’язані запитувати фільтрацію у Chrome. Список правил фільтрації істотно обмежений і не покриває потреб блокувальників реклами.

Відомо, що це нововведення торкнеться не тільки Chrome, а й інших веб-браузерів, що функціонують на основі Chromium. До них належать Edge, Brave і Opera. Вони збережуть широку підтримку V2 щонайменше до 2025 року.

Романчук Микола

Recent Posts

Чиновники йдуть воювати: у Бєлгородській області великі кадрові проблеми, — губернатор

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков заявив про дефіцит кадрів у регіоні через те, що чиновників масово призивають…

7 хв. ago

Китай лютує: як Росія та КНДР зуміли вибісити Пекін

Китайське керівництво негативно реагує на посилення відносин між Північною Кореєю та Російською Федерацією, розповів в…

15 хв. ago

Ілон Маск зганьбився: навіть смішно, звідки він черпав свої геніальні знахідки

Алекс Пройас, режисер науково-фантастичного фільму "Я, робот", звинуватив мільярдера Ілона Маска і Tesla в копіюванні…

24 хв. ago

Через п’яних туристів у всіх барах Праги ввели драконівські заборони

Міська влада Праги в понеділок, 14 жовтня, заборонила нічні походи по пабах, організовані туристичними агенціями, оскільки…

35 хв. ago

Відпочивають в елітних готелях. Польський міністр обурений поведінкою хлопців з України

Поляків обурює поведінка деяких українських біженців у Польщі. Про це заявив очільник Міністерства оборони Польщі…

43 хв. ago

Продав освітлення для парків Троєщини фірмі дружини: у Києві підприємець вигадав схему заробітку

Вартість автономних систем вуличного освітлення на сонячних батареях була штучно збільшена на суму понад 630…

50 хв. ago