Ілон Маск зганьбився: навіть смішно, звідки він черпав свої геніальні знахідки

Алекс Пройас, режисер науково-фантастичного фільму “Я, робот”, звинуватив мільярдера Ілона Маска і Tesla в копіюванні дизайну роботів Optimus і безпілотних авто. Алекс побачив сильну схожість між андроїдами в його фільмі 2004 року і роботами Optimus, яких минулого четверга, 10 жовтня, презентував Маск. Однак заяви Пройаса були зустрінуті в Інтернеті скептично, оскільки деякі стверджували, що сам режисер під час створення “Я, робот” черпав натхнення з інших джерел.

Ліворуч кадри з фільму, праворуч презентація Маска. Знайдіть відмінності

На заході Tesla в четвер Маск представив футуристичний Cybercab від Tesla з розпашними дверима, без керма і педалей, а також новий вигляд роботів Optimus, пише BBC. Однак експозиція “Ми, робот”, що обігрує назву збірки оповідань Айзека Азімова, також привернула увагу режисера “Я, робот” Алекса Пройаса. Кінорежисер, у чиєму фільмі Вілл Сміт грає детектива, який скептично ставиться до, здавалося б, слухняних андроїдів, звинуватив Маска в копіюванні своєї роботи в пості на X.

“Гей, Ілоне, можеш мені повернути мої проекти, будь ласка?” – написав Пройас у X.

Hey Elon, Can I have my designs back please? #ElonMusk #Elon_Musk pic.twitter.com/WPgxHevr6E— Alex Proyas (@alex_proyas) October 13, 2024

Австралійський кінорежисер зазначив, що працював з дуже талановитою командою дизайнерів над створенням візуальних елементів фільму.

“В Ілона Маска, з іншого боку, не така вже й талановита команда дизайнерів, які подивилися багато фільмів, зокрема, здається, “Я, робот””, – сказав Алекс у вже видаленому пості в Instagram.

Патрік Татопулос, художник-постановник фільму, також опублікував зображення, в якому порівнюються дизайни з фільму і зображення з події Tesla.

“Я один це бачу? Чи я маю пишатися, що Ілон надихнувся моїми проектами для “Я, робот”? Напевно, моя уява розгулялася”, – додав Татопулос. “У будь-якому разі за цим цікаво спостерігати”.

Однак заяви Пройаса були зустрінуті в Інтернеті скептично, оскільки деякі стверджували, що його власний фільм є похідним. Деякі користувачі в X (Twitter) звернули увагу, що робот схожий на кіборга в німецькому експресіоністському фільмі Фріца Ланга Метрополіс 1927 року, Robovan – на локомотиви епохи ар-деко, а Cybercab – на вигадане авто Duesenberg Coupé Simone.

Ahem *clears throat*
The original humanoid robot From Metropolis, Art Deco era locomotives, and the 1939 Duesenberg Coupe would all like a word. pic.twitter.com/lPwzIAXnl1— Mercer 🏴 (@LudwigvonMercer) October 14, 2024

Це не перший випадок, коли люди задаються питанням, чи черпають технологічні компанії ідеї з науково-фантастичних фільмів і романів, особливо враховуючи, що компанії розробляють нові гаджети і робототехніку, щоб отримати вигоду з інтересу до генеративного штучного інтелекту (ШІ). Наприклад, раніше Маск заявляв, що його надихнув роман Дугласа Адамса “Автостопом по галактиці”, в якому фігурує гуманоїдний робот Марвін – параноїдальний андроїд. Пізніше з’ясувалося, що Grok, його ШІ-чатбот “з часткою гумору”, розроблений для використання на X, був створений за його зразком. Маск також назвав футуристичний Cybertruck від Tesla “бронетранспортером з майбутнього”, на якому “їздив би Той, хто біжить по лезу”.

Романчук Микола

Recent Posts

Податки навіть на чайові: українців хочуть змусити платити за звичні дрібниці

Чайові можуть більше не бути "чистими" грошима для офіціантів. Невдовзі вони будуть змушені сплачувати податки…

7 хв. ago

Мемуари Бориса Джонсона стали бестселером у перший тиждень продажів

Мемуари Бориса Джонсона, Unleashed, були продані 42 528 примірниками першого тижня після публікації 10 жовтня,…

16 хв. ago

Україна втратила час на політичні чвари замість підготовки до зими – New York Times

Кадрові зміни серед топпосадовців у сфері енергетики та відкладення ключових рішень щодо енергетичної політики через…

24 хв. ago

Кішка привела рятувальників до своїх кошенят, щоб врятувати їх від урагану «Мілтон» (фото)

Жінка, яку звуть Ніккі, врятувала покинуту кішку та її сімох кошенят від руйнівного урагану "Мілтон",…

33 хв. ago

Росія “націлилась” на українських пенсіонерів: повідомляють про щедрі подарунки

В Росії створили та поширюють черговий фейк — цього разу “під прицілом” опинилися українські пенсіонери.…

42 хв. ago

ТЦК запускають “голодні ігри”: масові рейди та тонни повісток не залишать нікому шансів

Під час воєнного стану та загальної мобілізації повістки на військову службу можуть видаватися несподівано, часто…

50 хв. ago