До 2026 року компанія Ілона Маска Neuralink почне масово чіпувати людей

Компанія Neuralink, що належить мільярдеру Ілону Маску, має намір до 2026 року чіпувати щонайменше тисячу людей. Йдеться про вживлення у мозок імплантатів, з допомогою яких люди з обмеженими можливостями зможуть поліпшити якість свого життя.

Про це Маск заявив у своєму блозі в мережі Х.

Зважаючи на те, що на сьогодні готуються імплантувати чіп лише другому піддослідному, заява Маска виглядає доволі зухвало. Однак учений-мільярдер сподівається, що його компанії вдасться втілити задумане. Ще до кінця 2024 року Neuralink імплантує чіпи ще декільком людям. А наступного року процес піде набагато швидше.

На сьогодні є лише один пацієнт з імплантатом від Neuralink. Це – 29-річний Ноланд Арбо. Цей молодий чоловік ще 8 років тому отримав важку травму хребта, втративши після цього здатність володіти своїми кінцівками. Нижче лінії плечей у нього все паралізовано, і він фактично не може навіть поворухнути пальцями рук.

Та завдяки вживленому чіпу пацієнт навчився силою думки керувати курсором і тепер може грати в шахи на ноутбуці та навіть спілкуватись у соцмережах.

Щоправда, трохи більше місяця тому з’явилась інформація, що у пацієнта виникли проблеми з електродами вживленого йому чіпа. Однак інженерам Neuralink вдалось оперативно впоратися з цією проблемою, пацієнт може й далі користуватися чіпом. На черзі – встановлення імплантату другому пацієнту. Компанія вже має на це дозвіл.

На сьогодні завдяки чіпам від Neuralink пацієнти мають змогу подумки віддавати команди роботизованим кінцівкам. Водночас, заявляє сам Маск, його дітище не має наміру зупинятись на такому досягненні. У планах компанії, причому вже найближчих – створення симбіозу людини та штучного інтелекту. Тоді ніякі мобільні засоби зв’язку людям не знадобляться. Вони зможуть спілкуватися зі світом за допомогою ШІ.

Ольга Степанова

Recent Posts

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

2 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

12 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

24 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

40 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

40 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

52 хв. ago