Робот сприйняв працівника як загрозу: перші люди вбиті штучним інтелектом

Взимку 1979 року 25-річний працівник ливарного заводу Роберт Вільямс став першою в історії людиною, яку вбив робот. Перша в своєму роді смерть сталася в США понад 45 років тому, але це була далеко не остання смерть від рук роботизованої системи, повідомляє IFLScience.

Того дня 1979 року молодий спеціаліст Ford Motor Company в Мічигані працював із системою вилучення деталей, що переміщувала виливки та інші матеріали з однієї частини фабрики в іншу. Існували підозри, що сталася несправність, оскільки машина працювала повільно, тому Вільямс заліз на третій поверх стелажа, де його вдарила ззаду й розчавила механічна рука. Про це йшлося в юридичних документах у справі. 

В повідомленні про судову суперечку йдеться про те, що робот продовжував працювати, поки Вільямс лежав мертвий протягом 30 хвилин, аж доки його колеги не зрозуміли, що сталося. З’ясувалося, що інцидент стався через те, що роботизована система помилково ідентифікувала людину як неживий об’єкт, який потрібно було перемістити зі сховища.

У 1983 році родина Вільямсів успішно подала до суду на виробника машини Litton Industries, стверджуючи, що в місцях, де робот-рука рухалася зі значною силою, не було встановлено достатніх пристроїв безпеки. Зрештою вони отримали компенсацію в розмірі 10 мільйонів доларів, що на той час було найбільшою компенсацією за тілесні ушкодження в історії штату. Завдяки подальшій судовій тяганині виплата була збільшена до 15 мільйонів доларів у 1984 році.

“Ми повинні бути дуже обережними, щоб не повернутися до уявлень, які ми мали під час промислової революції, що люди є витратним матеріалом”, сказав тоді адвокат родини.

Це була епоха, коли галузі починали інтегрувати більше автоматизованих систем і робототехніки у свої заводські лінії, створюючи все нові загрози для безпеки на робочому місці.

Нові трагічні інциденти

Всього через два роки після смерті Вільямса подібний інцидент стався в Японії. У 1981 році 37-річний робітник заводу Kawasaki Heavy Industries Кендзі Урада був убитий механічною рукою під час перевірки несправного робота. Повідомляється, що він випадково увімкнув робота після того, як перестрибнув через захисну огорожу на заводі.

“Робот помилково ідентифікував працівника як загрозу своїй місії та підрахував, що найефективніший спосіб усунути загрозу – підштовхнути працівника до сусідньої машини”, – йшлося про цей випадок в книзі “Коли роботи вбивають: штучний інтелект поза кримінальним правом”.

Мовляв, використовуючи свою дуже потужну гідравлічну руку, робот встромив здивованого працівника в працюючу машину, миттєво вбивши його, після чого продовжив виконання своїх обов’язків без подальшого втручання.

У наступні десятиліття сталося ще багато подібних смертей. Дослідження 2023 року виявило принаймні 41 смертельний випадок, пов’язаний із роботами, у США з 1992 по 2017 роки. При цьому майже половина інцидентів сталася в регіоні, історично пов’язаному з важкою промисловістю та виробництвом.

Загроза ШІ існує?

Ідея смерті від робота породжує багато юридичних і моральних загадок, які стають ще складнішими в сучасному світі штучного інтелекту, що постійно зростає. Більшість вчених стверджують, що люди несуть моральну відповідальність за створені ними машини та системи штучних мізків. Мовляв, відповідальні агенти – розробники, а не самі роботи. Однак, оскільки штучний інтелект стає дедалі більш експансивним і потенційно неконтрольованим, хто знає, де ці межі можуть розмитися.

Романчук Микола

Recent Posts

Смертельний вірус Nipah набирає обертів: в Індії нова жертва, а ліки все ще не вигадані

З Індії поширюється небезпечний вірус Nipah, від якого немає ліків. Вже є перші жертви у 2024…

2 хв. ago

Пляма забруднення припинила свій рух за 60 кілометрів від Києва – Держводагентство

Пляма забруднення, що рухається Десною від Чернігівської області до Києва, наразі зменшила швидкість і вже…

29 хв. ago

Чоловік не може продати свій будинок через «будку», яку поставили біля його ґанку (фото)

52-річний Бретт Кемп з Пурла, що на півдні Лондона, не може продати свій будинок після того, як…

41 хв. ago

Вчені створили новий тип батареї, який зробить революцію в галузі зберігання чистої енергії

Вчені з Колумбійського університету використовували батареї K-Na/S для створення рішення для тривалого зберігання енергії. Про…

53 хв. ago

Дорогі квитки та літаки, що розвалюються: пасажирські авіаперельоти в Росії опинилися на межі

Ціни на перельоти в Росії зросли на 28,4%, на тлі серйозних проблем з техобслуговуванням та дефіцитом запчастин, викликаних санкціями. Росія…

1 годину ago

“Просто угробимо хлопців”: нардеп прокоментував ідею збільшити термін навчання мобілізованих

Збільшення терміну навчання нових мобілізованих не є панацеєю і не дасть потрібного ефекту, якщо у…

1 годину ago