OpenAI випустила першу версію ШІ з “мозком” на рівні доктора наук

OpenAI випустила нову модель штучного інтелекту ChatGPT, яка отримала назву o1. Це перша з сімейства нейромереж, які “міркують” і навчені відповідати на складні питання швидше за людей внаслідок поліпшених алгоритмів обробки інформації.

Як пише портал The Verge, нова ШІ-модель перевершує всі попередні версії у вирішенні багатокрокових завдань і написанні коду. Зараз GPT-o1 відповідає на рівні доктора наукових дисциплін. З іншого боку, вона дорожча і повільніше видає відповіді. Тому для повсякденних запитань поки що краще використовувати старіші версії.

Розробники стверджують, що o1 вчиться відточувати розумовий процес, удосконалювати застосовані стратегії та коригувати власні помилки. Ба більше, користувачі можуть простежити хід міркувань, який привів модель до її відповіді.

В онлайн-змаганні з програмування Codeforces, ця нова модель сягнула 89-го відсотка учасників, а після наступного оновлення працюватиме “аналогічно аспірантам під час розв’язування складних контрольних задач із фізики, хімії та біології”, обіцяють творці з OpenAI. На відбірковому турі Міжнародної математичної олімпіади o1 успішно вирішила 83% завдань, тоді як GPT-4 впорався лише з 13%.

Нова ШІ-модель уже доступна користувачам ChatGPT у вигляді превью-версії. Для запуску потрібна підписка Plus і Team. Без підписки в майбутньому доступ відкриють до o1-mini. Це спрощена версія OpenAI o1, яка може обробляти менший обсяг даних.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці липня OpenAI представила власну пошукову систему на основі штучного інтелекту. Особливість SearchGPT – не просто видавати перелік посилань, а й намагатися організувати та осмислити їх. Це робить його серйозною загрозою для Google.

А до кінця 2024 року OpenAI має намір запустити ChatGPT-5, яка обіцяє здійснити революцію у сфері штучного інтелекту. Мовиться про концепцію штучного загального інтелекту (AGI). Це означає, що ШІ буде здатний вивчити будь-яке завдання, які людина зможе придумати. Це зробить її не відмінною від людини.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Чоловік відмовився поступитись місцем людині з інвалідністю: у мережі йому «аплодують стоячи»

Чи не в кожного досвідченого мандрівника хоча б раз у житті просили помінятися місцями. Причини можуть…

7 хв. ago

Росія сховала за кордоном мільярди доларів, які неможливо заморозити, — аналітик

Навіть всупереч міжнародним санкціям, за час повномасштабного вторгнення РФ в Україну, російським резидентам вдалося накопичити…

21 хв. ago

Ціни на оренду житла “злетіли до небес”: скільки коштує квартира у Києві, Львові та Дніпрі

Бум на житло в Україні. Вартість оренди суттєво зросла разом із попитом. Окрім початку навчального року,…

33 хв. ago

У РФ у районі золотовидобувної ділянки розбився вертоліт з бізнесменами: подробиці (фото)

У Амурській області Росії сталася авіакатастрофа за участю легкого багатоцільового гелікоптера Robinson R66. Це сталося…

43 хв. ago

“Послам приготуватися?”: Безугла проситься до комітету Ради з зовнішньої політики

Народна депутатка Мар'яна Безугла написала заяву про звільнення з посади заступника голови Комітету з питань нацбезпеки, оборони…

55 хв. ago

Наречена мільярдера Джеффа Безоса розповіла про бажання вийти за нього заміж

54-річна американська журналістка Лорен Санчес розповіла про плани на весілля з мільярдером Джеффом Безосом, 60.…

1 годину ago