Електрика більше не потрібна: створено гаджет, який живиться завдяки теплу

Дослідники з Вашингтонського університету розробили переносний пристрій, який може використовувати тепло тіла для вироблення власної енергії. Про це повідомляє Interesting Engineering.

Фітнес-трекери та інші переносні пристрої стають дедалі популярнішими, але вони часто стикаються зі спільною проблемою: часом автономної роботи. Новий пристрій працює на енергії від тепла людського тіла і вирішує цю проблему.

Незважаючи на маленький розмір розробки, електрику, що виробляється гаджетом, можна використовувати для живлення різних невеликих електронних пристроїв, включно з батареями, датчиками або світлодіодами.

“Коли ви одягаєте цей пристрій на шкіру, він використовує тепло вашого тіла для безпосереднього живлення світлодіода. Щойно ви одягаєте пристрій, світлодіод загоряється. Раніше це було неможливо”, — повідомив Мохаммад Малакуті, старший автор і доцент кафедри машинобудування Вашингтонського університету.

Більшість пристроїв, що використовують тепло для вироблення електроенергії, описуються як “жорсткі та крихкі”, але цей новий прилад, навпаки, дуже гнучкий і м’який. Також це допомагає йому бути зручним для носіння і навіть приймати форму руки людини.

Дослідники почали з проведення великого моделювання для розроблення цього пристрою. Це дало змогу їм з’ясувати оптимальне поєднання матеріалів і конструкції пристрою.

У результаті пристрій складається з трьох основних шарів: жорстких термоелектричних напівпровідників у центрі, надрукованих на 3D-принтері композитів навколо них і потім надрукованих рідинно-металевих доріжок, що з’єднують напівпровідники.

Водночас термоелектричні напівпровідники перетворюють тепло на електрику, а матеріали, надруковані на 3D-принтері, підвищують перетворення енергії, одночасно знижуючи вагу.

Сліди рідкого металу забезпечують розтяжність, провідність і електричне самовідновлення. А рідкий метал підвищує продуктивність пристрою, покращуючи передачу тепла напівпровідникам, у такий спосіб покращуючи перетворення енергії.

Працівники лабораторії Малакуті самостійно спроєктували і розробили всі компоненти пристрою, за винятком напівпровідників. Ці пристрої можуть бути корисними не тільки в портативних пристроях, а й в інших галузях, наприклад, під час використання їх з електронікою, яка генерує надлишкове тепло.

“Це може бути особливо корисно в центрах оброблення даних, де сервери та обчислювальне обладнання споживають значну кількість електроенергії та генерують тепло, вимагаючи ще більше електроенергії для їхнього охолодження. Наші пристрої можуть вловлювати це тепло і повторно використовувати його для живлення датчиків температури і вологості. Такий підхід більш стійкий, оскільки він створює автономну систему, яка контролює умови, одночасно знижуючи загальне споживання енергії”. — додав Малакуті.

Він також пояснив, що майбутнє багатообіцяюче, але наразі вони зосереджені на закладенні фундаменту за допомогою ефективних і довговічних технологій, що носяться. Результати дослідження вчених були опубліковані в журналі Advanced Materials.

“Ви можете уявити, як прикріпити їх до теплої електроніки і використовувати це надлишкове тепло для живлення невеликих датчиків”, — пояснив Мохаммад Малакуті.

Романчук Микола

Recent Posts

Стало відомо, що їдять діти Джорджа та Амаль Клуні

Стало відомо, чим харчуються Джордж Клуні та його родина. Про це пише Hello Magazine. Голлівудський актор може…

8 хв. ago

Жінка знайшла у своїй ванній вхід у таємну кімнату: що вона побачила всередині (фото)

Американка з Нью-Йорка злякалась, коли виявила за дзеркалом у ванній кімнаті вхід до таємної кімнати. Довгий…

17 хв. ago

Смертельний вірус Nipah набирає обертів: в Індії нова жертва, а ліки все ще не вигадані

З Індії поширюється небезпечний вірус Nipah, від якого немає ліків. Вже є перші жертви у 2024…

27 хв. ago

Пляма забруднення припинила свій рух за 60 кілометрів від Києва – Держводагентство

Пляма забруднення, що рухається Десною від Чернігівської області до Києва, наразі зменшила швидкість і вже…

54 хв. ago

Чоловік не може продати свій будинок через «будку», яку поставили біля його ґанку (фото)

52-річний Бретт Кемп з Пурла, що на півдні Лондона, не може продати свій будинок після того, як…

1 годину ago

Вчені створили новий тип батареї, який зробить революцію в галузі зберігання чистої енергії

Вчені з Колумбійського університету використовували батареї K-Na/S для створення рішення для тривалого зберігання енергії. Про…

1 годину ago