Школярі, які користуються ChatGPT у навчанні, гірше складають тести: результати дослідження

Старшокласники, які користувались ChatGPT під час практичних завдань з математики, гірше виконували тести з цього предмету порівняно зі школярами, у яких не було такої можливості. Попри те, що користувачі чат-ботом розʼвязали на 48% більше практичних завдань, у підсумку отримали на 17% гірші результати на тесті з відповідної теми.

Водночас у школярів, які користувались штучним інтелектом, як репетитором, змогли краще справлятися з практичними завданнями, вирішуючи на 127% більше завдань, ніж учні, що не користувались такою допомогою. Результати дослідження опублікувало видання Нechingerreport.

Дослідники вважають, що проблема в тому, що учні використовують ChatGPT як “милицю”. Коли дослідники аналізували питання, які підлітки вводили в чат-бот, виявилося, що школярі найчастіше просто запитували відповідь. Тож діти не розвивали навичок, які виникли в результаті самостійного вирішення проблем.

Водночас, проблемою могли стати помилки ChatGPT. Зокрема, він давав правильні відповіді на математичні завдання лише в половині випадків. Крім того, арифметичні обчислення ШІ були хибними у 8% випадків, але більша проблема полягала в тому, що його покроковий підхід до вирішення проблеми був хибним у 42% випадків. 

В дослідженні брали участь майже тисяча учнів з 9 по 11 класи восени 2023 року. Вчителі спочатку переглядали попередньо проведений урок усім класом, а потім їхні класи випадковим чином розподіляли для практики математики в одному з трьома способами: з доступом до ChatGPT, з доступом до репетитора ШІ на базі ChatGPT або взагалі без високотехнологічних засобів. Учням кожного класу ставили однакові практичні задачі з або без ШІ. Після цього вони проходили тест, абт перевірити, наскільки добре вони засвоїли концепцію.

В опитуваннях, які супроводжували експеримент, студенти сказали, що вони не думають, що ChatGPT змушує їх менше вчитися, хоча й так. 

Коломієць Надія

Recent Posts

Тане на очах: Валерій Залужний дуже схуд і показав, який вигляд має зараз (фото)

В минулому головнокомандувач ЗСУ, а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний не перестає…

8 хв. ago

Найкорисніший овоч у світі: цей недорогий продукт містить найцінніші речовини для організму

Центр контролю та профілактики захворювань (CDC) Департаменту охорони здоров’я та соціального забезпечення США визначив найкорисніший…

9 хв. ago

Нардеп Дмитрук розповів, як тікав з України “з портфельчиком”, бо боявся, що його ліквідують

Оголошений в розшук нардеп-втікач Артем Дмитрук розповів на каналі одеського юриста Тараса Никифорчука, як йому…

10 хв. ago

Сонячна енергія “під землею”: енергетики зробили найбільше відкриття в історії

Національна лабораторія Айдахо та Національна лабораторія відновлюваної енергії (США) мають намір запустити в штаті Айдахо…

11 хв. ago

Перший “мінус” в Україні може бути вже цього тижня, – синоптикиня Діденко

Найближчими днями в Україні збережеться тепла погода, однак у горах температура вже знижуватиметься до "нуля" та…

12 хв. ago

Кабмін пропонує почати розпродаж державних університетів та їх майна

Кабінет Міністрів пропонує можливість приватизації державних університетів і їхнього майна. Ці зміни закладені в законопроєкті…

14 хв. ago