Школярі, які користуються ChatGPT у навчанні, гірше складають тести: результати дослідження

Старшокласники, які користувались ChatGPT під час практичних завдань з математики, гірше виконували тести з цього предмету порівняно зі школярами, у яких не було такої можливості. Попри те, що користувачі чат-ботом розʼвязали на 48% більше практичних завдань, у підсумку отримали на 17% гірші результати на тесті з відповідної теми.

Водночас у школярів, які користувались штучним інтелектом, як репетитором, змогли краще справлятися з практичними завданнями, вирішуючи на 127% більше завдань, ніж учні, що не користувались такою допомогою. Результати дослідження опублікувало видання Нechingerreport.

Дослідники вважають, що проблема в тому, що учні використовують ChatGPT як “милицю”. Коли дослідники аналізували питання, які підлітки вводили в чат-бот, виявилося, що школярі найчастіше просто запитували відповідь. Тож діти не розвивали навичок, які виникли в результаті самостійного вирішення проблем.

Водночас, проблемою могли стати помилки ChatGPT. Зокрема, він давав правильні відповіді на математичні завдання лише в половині випадків. Крім того, арифметичні обчислення ШІ були хибними у 8% випадків, але більша проблема полягала в тому, що його покроковий підхід до вирішення проблеми був хибним у 42% випадків. 

В дослідженні брали участь майже тисяча учнів з 9 по 11 класи восени 2023 року. Вчителі спочатку переглядали попередньо проведений урок усім класом, а потім їхні класи випадковим чином розподіляли для практики математики в одному з трьома способами: з доступом до ChatGPT, з доступом до репетитора ШІ на базі ChatGPT або взагалі без високотехнологічних засобів. Учням кожного класу ставили однакові практичні задачі з або без ШІ. Після цього вони проходили тест, абт перевірити, наскільки добре вони засвоїли концепцію.

В опитуваннях, які супроводжували експеримент, студенти сказали, що вони не думають, що ChatGPT змушує їх менше вчитися, хоча й так. 

Коломієць Надія

Recent Posts

Під Києвом рибалки виловили щуку-вегана із зеленим забарвленням м’яса

З огляду на страшні історії навколо забрудненої плями, що рухається Десною до Києва, люди обережні…

19 секунд ago

10 000 років тому мамонти вимерли через сильну алергію: щось закупорило їхні хоботи

Наступного разу, коли будете чхати й свербіти від нападу сінної лихоманки, також відомої як сезонний…

9 хв. ago

Чоловік оплачував чужу комуналку протягом 18 років (фото)

Кен Вілсон зі штату Каліфорнія (США) помітив, що з його оплатою за комунальні послуги щось…

21 хв. ago

Кейт Міддлтон переконала принца Вільяма піти на примирення з Гаррі

Кейт Міддлтон переконала чоловіка принца Вільяма привітати принца Гаррі з днем народження. Про це пише Express. Публічне…

30 хв. ago

“Попереду нова глава в історії людства”: розвідник із США зробив заяву про прибульців

Високопоставлений співробітник американської розвідки Джей Стреттон пообіцяв у своїх сенсаційних мемуарах розкрити всю правду про існування…

42 хв. ago

Як мешканцям багатоповерхівок пережити зиму без світла: поради експертів

Мешканцям багатоквартирних будинків варто подбати про автономне живлення насосної групи, яке забезпечить подачу тепла і…

51 хв. ago