ШІ буде розумнішим, ніж найгеніальніша людина у світі: це може статися вже за рік

В інтерв’ю директору Фонду національного добробуту Норвегії Ніколаю Тангену американський мільярдер Ілон Маск, співзасновник компаній Neuralink та OpenAI, заявив, що наступного року технології штучного інтелекту (ШІ) почнуть стрімко розвиватися. На його думку, у 2025–2027 роках вони зможуть перевершити найрозумнішу людину, передає SCMP.

На думку бізнесмена, у найближчі три роки загальний штучний інтелект (загальний штучний інтелект — галузь теоретичних досліджень ШІ, що прагне створити програмне забезпечення з інтелектом, подібним до людського, та здатністю до самонавчання, — ред.) стане розумнішим за людей, які його створили. Він додав, що, хоча нестача процесорів досі була великою перешкодою для розвитку ШІ, електропостачання теж матиме вирішальне значення в найближчий рік або два.

Ілон Маск також розповів і про Grok 2, акцентувавши на тому, що відсутність у достатній кількості передових чипів перешкоджає навчанню чат-бота. Так, для прокачування великої мовної моделі Grok 2 знадобилося 20 000 GPU Nvidia H100. Проте ШІ-бот Grok 2, який розробляє його стартап xAI, буде готовий для запуску до травня цього року. А ось бот наступного покоління, Grok 3, за словами Ілона, потребуватиме 100 000 чипів Nvidia H100.

Ілон Маск заснував стартап xAI торік як конкурента OpenAI, з якою він судився за відмову від своєї первісної місії з розвитку ШІ на благо людства, а не заради прибутку. OpenAI заперечує звинувачення.

Нагадаємо, що Фонд національного добробуту Норвегії, що оцінюється в 1,5 трлн доларів США, є одним із найбільших акціонерів компанії Tesla.

Ольга Степанова

Recent Posts

«Система просто нас знищує». Жінка закликала росіян відправити Путіна у відставку (відео)

Росіянка закликала жителів Росії відправити диктатора Володимира Путіна та військове керівництво у відставку. Вона сказала,…

7 хв. ago

П’ять причин, за яких можна отримати відстрочку від мобілізації в Україні

В Україні під час обов'язкової мобілізації військовозобов'язаних чоловіки можуть отримати бронь або відстрочку. Проте це стосується лише…

13 хв. ago

У Росії спалахнула колишня база ПВК «Вагнер» (відео)

В Росії в Краснодарському краї спалахнула пожежа на території колишньої бази приватної військової компанії "Вагнер".…

22 хв. ago

Ахметову – 58. Буремний шлях, гучні скандали і дорогі покупки: все про життя найбагатшої людини України

У суботу, 21 вересня, один з найбагатших підприємців України Рінат Ахметов святкує свій день народження.…

27 хв. ago

Колишній радник Залужного загинув від удару ракети

Радник колишнього головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного та полковник ЗСУ Олександр Никитюк загинув від російського обстрілу…

35 хв. ago

Вчені виявили істот, які ніколи не старіють

Людина завжди прагнула вічної молодості, що знаходить своє відображення в міфах і науковій фантастиці. Однак деякі…

40 хв. ago