ШІ буде розумнішим, ніж найгеніальніша людина у світі: це може статися вже за рік

В інтерв’ю директору Фонду національного добробуту Норвегії Ніколаю Тангену американський мільярдер Ілон Маск, співзасновник компаній Neuralink та OpenAI, заявив, що наступного року технології штучного інтелекту (ШІ) почнуть стрімко розвиватися. На його думку, у 2025–2027 роках вони зможуть перевершити найрозумнішу людину, передає SCMP.

На думку бізнесмена, у найближчі три роки загальний штучний інтелект (загальний штучний інтелект — галузь теоретичних досліджень ШІ, що прагне створити програмне забезпечення з інтелектом, подібним до людського, та здатністю до самонавчання, — ред.) стане розумнішим за людей, які його створили. Він додав, що, хоча нестача процесорів досі була великою перешкодою для розвитку ШІ, електропостачання теж матиме вирішальне значення в найближчий рік або два.

Ілон Маск також розповів і про Grok 2, акцентувавши на тому, що відсутність у достатній кількості передових чипів перешкоджає навчанню чат-бота. Так, для прокачування великої мовної моделі Grok 2 знадобилося 20 000 GPU Nvidia H100. Проте ШІ-бот Grok 2, який розробляє його стартап xAI, буде готовий для запуску до травня цього року. А ось бот наступного покоління, Grok 3, за словами Ілона, потребуватиме 100 000 чипів Nvidia H100.

Ілон Маск заснував стартап xAI торік як конкурента OpenAI, з якою він судився за відмову від своєї первісної місії з розвитку ШІ на благо людства, а не заради прибутку. OpenAI заперечує звинувачення.

Нагадаємо, що Фонд національного добробуту Норвегії, що оцінюється в 1,5 трлн доларів США, є одним із найбільших акціонерів компанії Tesla.

Ольга Степанова

Recent Posts

Сміх може врятувати ваш зір: вчені шокували відкриттям

Проблема з сухістю очей - дуже поширена. Це синдром, який виникає через хронічні захворювання, операції,…

12 хв. ago

Обмежено придатних хлопців 18-25 років заборонили мобілізувати

Обмежено придатних парубків 18-25 років заборонили мобілізувати. Командування Сухопутних Військ видало відповідну директиву. Про це…

19 хв. ago

Українцям у Німеччині роздадуть гроші: скільки отримають біженці

У 2024 році українські біженці в Німеччині отримують щомісячні виплати в межах від 16 до…

29 хв. ago

У Казахстані 400 ув’язнених влаштували бунт у колонії

Сьогодні, 21 вересня, у Туркестанській області Казахстану ув'язнені колонії № 55 під час планового обшуку…

33 хв. ago

Бред Пітт потрапив у лапи мисливиці за знаменитостями: що вона зробила з 60-річним актором

Голлівудський артист приєднався до акторського складу та знімальної групи фільму «Самотні вовки», в якому знявся…

56 хв. ago

Ковбойські чоботи та клоги: який вигляд має наймодніше взуття на осінь 2024

Модне взуття та аксесуари можуть зробити навіть найпростіший образ неперевершеним. І якщо ви ще у…

1 годину ago