Інтернет робить людей щасливішими: вчені провели нове дослідження про вплив мережі на психіку

Вчені провели масштабне дослідження, щоб зрозуміти, як інтернет впливає на наш психологічний стан. Проаналізувавши дані понад 2,4 мільйона осіб зі 168 країн, вони дійшли висновку, що доступ до інтернету і його використання безпосередньо пов’язані з вищим рівнем задоволеності життям, позитивним досвідом і соціальним благополуччям. Чим більше людина користується інтернетом, то щасливіше вона почувається.

Дослідники виявили стійкий позитивний зв’язок між доступом до Інтернету і благополуччям за всіма показниками. Результати дослідження, опублікованого в журналі Technology, Mind and Behavior, виявилися напрочуд однаковими в різних країнах і демографічних групах, що дає змогу припустити, що переваги доступу до Інтернету широко поширені.

Впровадження інтернет-технологій у наше життя стало каталізатором бурхливих обговорень їхнього впливу на психічне благополуччя. Увага соціологів змістилася зі старих медіа, таких як телебачення, на сучасні цифрові платформи і пристрої. У відповідь на побоювання, що зростають, великі IT-компанії почали пропонувати інструменти “цифрового благополуччя”, що допомагають користувачам відстежувати і контролювати час, проведений ними в мережі.

Незважаючи на ці зусилля, як і раніше, відсутнє чітке розуміння взаємозв’язку між використанням Інтернету і благополуччям. Нове дослідження було спрямоване на заповнення цієї прогалини шляхом вивчення глобального впливу доступу до Інтернету на різні аспекти добробуту.

“Технології і те, як їхні швидкі зміни впливають на людей і суспільства, самі по собі є цікавими темами, але також викликають тривогу. Вчені-біхевіористи повинні бути в змозі пролити деяке світло на те, чи добре відкалібровані наші тривоги чи ні, і як нам слід думати про ці проблеми”, – сказав автор дослідження Матті Вуорре, доцент Тілбурзького університету.

Для свого дослідження вчені використовували дані Gallup World Poll, безперервного щорічного опитування, що репрезентує цивільне доросле населення кожної країни, яке не перебуває в спеціальних установах. В опитуванні взяли участь близько 1000 осіб з кожної зі 168 країн. Воно проводилося за допомогою годинних інтерв’ю під час особистої зустрічі або телефоном, перекладених основними розмовними мовами.

Вчені з’ясували, як інтернет впливає на мозок

Вчені проаналізували безліч досліджень з 2013 по 2023 роки за участю підлітків та молодих людей від 10 до 19 років і дійшли сумного висновку – за останнє десятиліття глобальна поширеність ІА (інтернет-залежність) досягла історичного максимуму. До речі, не останню роль цьому зіграла пандемія коронавірусу, коли весь живий світ підлітків перемістився в Інтернет, та так там і залишився. 

На сьогодні поширеність ІА вища в азіатських країнах, ніж у європейських. Але загалом, діти проводять у мережі більше семи годин – і це більше, ніж час, відведений для навчання та витрачений на сон.

Дослідження, що вивчали за допомогою МРТ, як області мозку взаємодіють у підлітків з інтернет-залежністю, виявили зміни у нейронних мережах. Коли учасники не користувалися Інтернетом та відпочивали, активність мозку збільшувалася. При цьому виявилося загальне зниження функціонального зв’язку в тих ділянках мозку, які беруть участь в активному мисленні та відповідають за контроль, прийняття рішень, пам’ять.

Ольга Степанова

Recent Posts

Смертоносний вітер і цунамі спопелять світ: що станеться, якщо Земля перестане обертатися (відео)

Гіпотетичні сценарії завжди цікавили дослідників, оскільки змушують подивитися на те, що ми знаємо, з іншого…

3 години ago

Скільки людей буде мобілізовано у 2024 році: нардеп розкрив плани

Командування Збройних сил України та військові на фронті зазначають, що потреба в особовому складі й мобілізації на…

3 години ago

Усе ще працювали: дайвер знайшов годинник вартістю 65 тисяч євро (фото)

Дайвер-любитель на ім'я Джорджіо знайшов на Майорці (Іспанія) годинник вартістю 65 тисяч євро і відмовився…

3 години ago

Російський генерал наказав обстріляти місто, в якому він народився — Нацполіція

Командувача дальньої авіації повітряно-космічних сил збройних сил Росії генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша, який є уродженцем Одеси,…

3 години ago

Скоро заросте лісом: журналіст показав занедбаний залізничний вокзал у Донецьку

Журналіст Денис Казанський опублікував знімки залізничного вокзалу у Донецьку, який перебуває у руїнах. Приміщення тут…

4 години ago

Санаторій “Корал” у Криму отримав мільйони від влади РФ: ЗМІ знайшли слід українських власників – розслідування

У тимчасово окупованому Криму журналісти знайшли "клон" української компанії "Санаторій "Корал", зареєстрованої за законодавством Росії. Власниками компанії є колишня…

4 години ago