Створено першого у світі “розумного” робота-акулу: які завдання він виконуватиме (відео)

Китайська компанія Shenyang Aerospace Xinguang Group створила першу у світі інтелектуальну роботизовану китову акулу, яку можна використовувати в морських операціях і наукових дослідженнях. Про це пише портал Interesting Engineering.

Повідомляється, що робот-акула завдовжки майже п’ять метрів і вагою 350 кілограмів точно відтворює рухи справжньої китової акули, включно з плаванням, поворотами, пірнанням і навіть рухами рота. Роботизована акула може розганятися до 0,7 метра на секунду і занурюватися на глибину до 20 метрів.

Технологія включає бездротовий пульт дистанційного керування, запрограмоване плавання і багатосуглобову біонічну рухову установку. Робот також оснащений оптичними камерами, датчиками, гідролокаційною технологією і системами позиціонування BeiDou.

“Це найбільша біонічна риба, яку ми вивчали досі. У китової акули сім суглобів, що приводяться в дію, і кожен суглоб вимагає обчислень, зв’язку і датчиків, що також є нашою ключовою технологією”, — заявив конструктор дослідницького бюро технологій підводного руху Shenyang Aerospace Xinguang Group Гао Чао.

Китайський робот-акула

Повідомляється, що завдяки досягненням у галузі матеріалів, систем управління та штучного інтелекту біонічні роботи, такі як згадана акула, можуть здійснити революцію в морських операціях і наукових дослідженнях. Зокрема, вони здатні моніторити якість води, здійснювати картографування підводного рельєфу та виконувати спеціалізовані місії.

“Коли цей робот буде плисти під водою або виконувати якесь завдання, він неминуче зіткнеться з різними перешкодами на своєму шляху. Об’єднання інформації, отриманої від декількох датчиків, являє собою технічну складність. Можна зрозуміти, що мозок китової акули — це комп’ютер”, — зазначив помічник директора Дослідницького бюро технологій підводного руху Фан Сюелін.

Нагадаємо, у Китаї також вирішили використовувати в розвідувальних цілях підводні безпілотники з м’яким корпусом, які нагадують реальних скатів і рухаються аналогічним чином.

Ольга Степанова

Recent Posts

Намагаються послабити Буданова: Умєров звільнив двох заступників начальника ГУР

Міністр оборони Рустем Умєров звільнив двох заступників голови ГУР Кирила Буданова без його відома. Про це повідомляє "Бабель" із…

6 хв. ago

“Їх не потрібно шукати”: адвокатка розповіла, хто перший отримає повістки поштою

З 17 липня в Україні почали надсилати поштою повістки, направлені ТЦК на сервери "Укрпошти". Вони були…

14 хв. ago

“Задумався про реінкарнацію”: ЗМІ розкрили нюанси візиту Путіна до монгольських шаманів

Під час нещодавніх відвідин Монголії російський лідер Володимир Путін відвідував "шаманів", бо замислився над своєю реінкарнацією та…

21 хв. ago

Розкрито ланцюжки виробництва і поставок іранських “Шахедів” для ЗС РФ (інфографіка)

Україна запровадила санкції проти 40 юридичних та 6 фізичних осіб, у відповідь на передачу Іраном…

30 хв. ago

В яких органах влади найбільше зростуть зарплати (список)

Найбільше зросте фонд оплати праці у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та в Бюро економічної безпеки Проєктом…

39 хв. ago

Перевірки пройдуть усі: за що газова служба може оштрафувати на 100 тис. грн

В Україні тривають перевірки газового обладнання. Фахівці газових служб також перевіряють лічильники. Такі інспекції можуть призвести…

47 хв. ago