Мільярди гаджетів у небезпеці: які додатки видалити, щоб не втратити контроль

Експерти з Microsoft нещодавно виявили критичну вразливість безпеки в Android під назвою Dirty Stream. Вона зачіпає безліч додатків, встановлених на мільйони пристроїв, пише Tom’s Guide.

Чим небезпечні додатки

Уразливість пов’язана з системою ContentProvider, що дає змогу додаткам Android взаємодіяти один з одним і обмінюватися файлами. Щоб захистити користувачів і запобігти несанкціонованому доступу, система включає такі заходи безпеки, як сувора ізоляція даних, унікальні дозволи, прикріплені до конкретних URI (уніфікованих ідентифікаторів ресурсів), і безпека перевірки шляху.

Уразливість Dirty Stream здатна маніпулювати цією системою. Microsoft виявила, що хакери можуть створювати об’єкти обміну повідомленнями, які полегшують зв’язок між компонентами додатків Android, щоб обійти заходи безпеки. Скориставшись цією лазівкою, шкідливі додатки можуть відправити файл зі зміненим ім’ям або шляхом до іншого додатка, впроваджуючи шкідливий код, замаскований під законні файли.

Після цього хакер може обманом змусити вразливий додаток перезаписати важливі файли в його особистому сховищі. Dirty Stream перетворює звичайну функцію операційної системи на інструмент, призначений для виконання несанкціонованого коду, крадіжки даних і навіть захоплення застосунку, тоді як користувач нічого не підозрює. Експерти з кібербезпеки з Microsoft зазначили, що, приміром, крадіжка токенів може надати зловмиснику доступ до облікових записів користувача і конфіденційних даних.

Фахівці виявили кілька вразливих застосунків у Google Play Store, які було встановлено понад чотири мільярди разів. До них належать: файловий менеджер Xiaomi Inc. (1 мільярд+ інсталяцій) і WPS Office (понад 500 мільйонів інсталяцій). З огляду на характер роботи цієї вразливості, експертам важко точно сказати, скільки інших легальних застосунків було порушено.

Як захиститися від шкідливого ПЗ для Android

Щоб уникнути потенційно небезпечного шкідливого ПЗ, що заражає пристрої Android, перший і найпростіший крок — взагалі уникати завантаження додатків зі сторонніх ресурсів. Завжди варто звертатися до офіційних магазинів додатків, таких як Google Play Store, Samsung Galaxy Store або Appstore. Програми, що надходять у магазини, проходять суворі перевірки безпеки, на відміну від програм, розміщених на інших ресурсах.

Експерти також радять переконатися, що на Android-смартфоні активовано функцію Google Play Protect. Вона попередньо встановлена на більшості телефонів із Play Store і активно сканує як наявні, так і новозавантажені додатки на наявність вірусів. Крім того, можна встановити ще й антивірусний додаток для Android для додаткового захисту та додаткових функцій, які допоможуть залишатися в безпеці в інтернеті.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть…

6 години ago

Чому ми прокидаємося ночами: що говорять про це лікарі і як упоратися з проблемою

Сон - це не тільки приємне проведення часу, але і невід'ємна частина здорового способу життя.…

6 години ago

Чорна елегантність: Річард Гір із молодою дружиною у вишуканих вбраннях відвідали червону доріжку

На Каннському кінофестивалі зібралися вершки суспільства, де зірки кіно, моди та культури не пропустили можливість…

6 години ago

Винен страх: прем’єр-міністр Естонії пояснила, чому союзники надають Україні мало зброї

Партнери України надають Збройним силам недостатньо зброї через страх, який майстерно використовує російський диктатор Володимир Путін. При…

6 години ago

Закон про мобілізацію вже б’є по економіці: далекобійники перекрили трасу Київ-Одеса

Дальнобійники заблокували трасу Київ-Одеса на знак протесту проти нових правил перетину кордону. З 18 травня інспектори Державної…

7 години ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Наступного тижня мешканцям Київської області доведеться тимчасово забути про газове опалення та кухонні плити. Причиною є необхідність…

7 години ago