Вчені вигадали нове скло для смартфонів: у чому його унікальність

Інженери з компанії Corning, яка виробляє скло Gorilla Glass, іспанського Каталонського інституту досліджень (ICREA) та Інституту фотонних наук (ICFO) розробили нове покриття для скла смартфонів. Воно може самостійно вбивати бактерії. Винахід отримав назву “прозора наноструктурована мідна поверхня”.

Про це повідомляє itechua. Скло зробили з міді, яка стала прозорою і не проводить струму, але при цьому зберегла свою властивість знищувати бактерії при контакті.

Інженери спершу нанесли на скло від Gorilla Glass мідну плівку завтовшки 3,5 нанометра. Після цього матеріал піддали термічному випалу. Його нагріли до 390 ºC, тримали таку температуру протягом десяти хвилин, а далі охолодили. Такі дії призвели до того, що однорідна мідна плівка перетворилася на безліч окремих наночастинок міді, які рівномірно розташовані по всій поверхні скла.

Науковці також нанесли на скло водовідштовхувальні та масловідштовхувальні речовини, які називають олеофобним покриттям. Після цього виявилося, що скло здатне вбивати 99,9% бактерій золотистого стафілокока протягом двох годин. 

Зазначається, що якщо користувач протиратиме таке скло спиртом двічі на день протягом двох років, мідні частинки не подінуться і продовжать знезаражувати поверхню екрана. Наразі ж триває робота над масовим виробництвом антибактеріального скла. Воно може з’явитися на смартфонах, банкоматах та громадських касах самообслуговування із сенсорними екранами.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вєрка Сердючка розлютила українців: що трапилося (відео)

Українського співака Андрія Данилка, який виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки, розкритикували українці.  Виявилося,…

5 хв. ago

Суд РФ заарештував активи німецького банку Deutsche Bank

Під загрозою опинились також банки Unicredit та Commerzbank Арбітражний суд Санкт-Петербурга наклав арешт на російські…

13 хв. ago

Які криптовалюти найчастіше використовують злочинці: дослідження

Раніше більшість злочинців використовували біткоїн для розрахунків. Натомість останні кілька років перейшли на стейблкоїни. Це…

23 хв. ago

В Україні співробітникам ТЦК дозволили оглядати автомобілі

У Хмельницькій області співробітникам Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на період дії режиму воєнного стану…

25 хв. ago

Одне попелище та руїни: як виглядає сьогодні Вовчанськ, звідки продовжують евакуювати людей

У Харківській області, де армія РФ намагається наступати, триває евакуація жителів із Вовчанської громади. Саме місто…

28 хв. ago

“Буде так або ніяк“: війна в Україні може бути закінчена на умовах Китаю, а не Росії

Війна в Україні може бути закінчена не на умовах України. Однак і не на тих…

32 хв. ago