Вчені створили тканину, яка може адаптуватися під будь-яку температуру

Надихнувшись здатністю кальмарів змінювати забарвлення своєї шкіри для регулювання температури, вчені створили матеріал, який дозволяє ефективніше контролювати теплообмін. Про це йдеться в журналі APL Bioengineering.

Матеріал, представлений у журналі APL Bioengineering, виготовлений з композиту полімерів, покритих мідними «острівцями» , які регулюють інфрачервоне випромінювання, що виділяє людське тіло. Ця технологія допоможе підтримувати оптимальну температуру, роблячи одяг комфортнішим, незалежно від зовнішніх умов.

Тканина не лише терморегулювальна, але й миється, повітропроникна та легко інтегрується у гнучкі тканини, що робить її ідеальною для спортивного одягу та зимових речей. Крім того, дослідники розробили спеціальний метод перфорації для покращення вентиляції, що забезпечує додатковий комфорт навіть під час фізичних навантажень.

Цей інноваційний матеріал зберігає свої властивості навіть після численних прань, що робить його не лише практичним, але й довговічним. Технологію можна застосовувати не лише в одязі, але й у переносній електроніці, електронному текстилі та інших передових пристроях, які вимагають гнучкості та стійкості до температурних змін.

Потенціал таких тканин особливо великий для зимового одягу, включаючи куртки, термошкарпетки та інші аксесуари, що забезпечують захист від холоду.

Романчук Микола

Recent Posts

Землю накриє геомагнітна буря: на Сонці виник другий за потужністю спалах за 5 років (відео)

Учені з NASA повідомили, що космічні апарати, які спостерігають за Сонцем, зафіксували появу на нашій…

26 хв. ago

Клопотенко посмажив сандалі та нарвався на хейт в соцмережі

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко опублікував у Tik-tok незвичний рецепт: смажені сандалі у клярі. Однак, таку кулінарну імпровізацію оцінили…

33 хв. ago

Кейт Міддлтон зʼявилася на публіці в сережках за 100 тисяч гривень (фото)

Кейт Міддлтон зʼявилася на публіці в сережках за 100 тисяч гривень. Знімками нового виходу монаршої…

38 хв. ago

ТЦК посунуть від мобілізації: Кабмін вніс важливі зміни

В Україні триває дія воєнного стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. Настав час,…

42 хв. ago

Компанія-виробник безпілотників звинуватила ТЦК у викраденні головного інженера

Українська компанія Ptashka Drones, що виготовляє FPV-дрони «Пташка-10» , заявила про викрадення їхнього головного інженера…

2 години ago

Літо повертається: синоптик заговорила про потепління в Україні

Осіння прохолода тільки-но прийшла в Україну, але вже знову йде. На заході країни очікується потепління, а…

2 години ago