«Виявляє ціль за секунди»: Китай зробив прорив у радіолокаційних технологіях

Китайські вчені розробили найшвидший аналого-цифровий перетворювач (АЦП) для військового використання, що може покращити системи радіоелектронної боротьби (РЕБ). Китайська «новаторська» технологія мікросхем може дати військовим критичну перевагу в реальних боях. Про це пише South China Morning Post.

«Китай розробив чіп, який може виявляти радіолокаційний сигнал та реагувати на 91,46% швидше за аналоги», – пише видання. 

Аналого-цифрові перетворювачі (АЦП, Analogue Digital Converter) вбудовані в багато сучасних пристроїв, наприклад, смартфони та фотоапарати. Але там вони не відіграють вирішальної ролі – пристрої також використовують і в радіоелектронній боротьбі, оскільки вони є елементарним компонентом радіолокаційних систем. Їхнє завдання просте: вони повинні перетворити аналогові вхідні сигнали, такі як електромагнітні хвилі, в цифровий потік даних. На полі бою важливо, щоб пристрої працювали особливо швидко. Частка секунди може бути вирішальною в тому, чи вдасться захистити ракету чи ні.

Як повідомляє газета South China Morning Post, китайські дослідники добилися прориву в цій галузі. Їм вдалося скоротити затримку таких перетворювачів з наносекунд до пікосекунд (одиниця виміру часу, що є однією трильйонною частиною секунди, – «Главком»).

Ця розробка дозволить зробити весь процес виявлення радіолокаційних сигналів та реагування на них удвічі швидше, ніж раніше. Це означатиме величезну перевагу для армії КНР.

АЦП в радіолокаційних системах обробляють мільярди даних за секунду і генерують величезні обсяги даних. Це призводить до високого енергоспоживання пристроїв та великого виділення тепла у сучасних приймачах РЕБ, пишуть дослідники.

 АЦП військового призначення перетворює сигнали на повну потужність тільки після підтвердження, що отриманий сигнал є сигналом радара. Це може скоротити споживання електроенергії на понад 30%, що, за словами дослідницької групи, є «новаторським». Самі чіпи АЦП виробляються за 28-нанометровим техпроцесом – стандартом, який вже давно застосовується, і чіпи легко виробляти у великих кількостях у Китаї.

Ольга Степанова

Recent Posts

Дорожній фонд повертається? Уряд запланував десятки мільярдів на ремонт доріг

В Уряді та Верховній Раді тривають активні обговорення проєкту бюджету на 2025 рік. Проєкт головного фінансового документа…

4 хв. ago

Поїдуть на фронт: військові у відпустці піймали “на гарячому” підпалювачів авто (фото)

Українські захисники "на гарячому" піймали двох підпалювачів авто. Щоби це стало можливим, вони у відпустці…

13 хв. ago

У Китаї за ґрати відправили топчиновницю, яка завела на роботі 58 коханців

Китайська топчиновниця Чжун Ян опинилася за ґратами за корупцію. Але ця новина не була б…

22 хв. ago

Просто так до школи не пустять: встановлюють суворі правила – перевірятимуть усіх

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий, виступаючи на Саміті перших леді та джентльменів, зробив важливу…

30 хв. ago

За ціною від 10 до 20 тисяч доларів: опубліковано рейтинг найбільш надійних авто з пробігом

Аналітики американського агентства Consumer Reports склали рейтинг найнадійніших уживаних автомобілів. Серед найдоступніших моделей, представлених на…

39 хв. ago

Боляче вдарить по українцях: сьогодні надзвичайно потужна магнітна буря – буде погано

Сьогодні сильна магнітна буря у 7 балів знову вдарила по Землі. Черговий різкий удар по здоров’ю людей,…

56 хв. ago