Після завершення Олімпіади ціна золотої медалі сягла рекорду

Золоті олімпійські медалі на Іграх у Парижі цього року коштують як ніколи дорого: ринкова вартість сировини, з якої вони виготовлені, становить близько $900. Про це пише Bloomberg.

Зокрема, медалі містять шість грамів золота, ціна якого в середині липня злетіла до рекордних рівнів завдяки покупкам центральних банків, роздрібному попиту в Китаї та очікуванням пом’якшення грошово-кредитної політики США.

Цього року також значно зросли ціни на срібло, яке становить не менше ніж 92,5% від ваги золотих олімпійських медалей. Навіть із поправкою на інфляцію вартість медалей залишається найдорожчою за всю історію, а олімпійці виграють як від різкого зростання цін на дорогоцінні метали, так і від зростаючої ваги цих нагород.

Жовта лінія – ринкова ціна золота, скоригована на інфляцію, сіра гістограма – ринкова вартість сировини, з якої складається одна золота олімпійська медаль (всі ціни в $)

Звичайно, медалі можуть коштувати набагато більше ринкової ціни сировини, з якої вони складаються. Наприклад, одну із золотих медалей Джессі Оуенса, завойовану в Берліні в 1936 році, було продано на аукціоні в 2013 році майже за $1,5 мільйона.

Нагадаємо, для України Олімпійські Ігри 2024 року у Парижі уже завершені. Усього за шістнадцять змагальних днів українцям вдалося завоювати три золотих, п’ять срібних та чотири бронзових нагороди.

Літні Олімпійські ігри відбувались у столиці Франції, Парижі та 16 інших містах в усій європейській частині Франції, а також на Таїті – острові у складі французької заморської країни та заморського колективу Французької Полінезії. На цих Олімпійських іграх відбувся дебют брейкдансу як олімпійського виду спорту, і це останні Олімпійські ігри, проведені за президентства МОК Томаса Баха.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Україні не лишилося людей без психічних розладів, – експерт

В Українській державі на сьогодні не залишилося людей, яких би не торкнулися психічні розлади. Серія…

3 хв. ago

Експерт  розказав, чому Путін не спішить відбивати Курщину

Зараз активні бойові дії відбуваються на двох ділянках фронту – в Курській області країни-агресорки Росії та в…

10 хв. ago

12-річний хлопчик «здолав» 200-кілограмового ведмедя, щоб урятувати життя батька

У США 12-річний Оуен Бейєрман врятував свого батька Раяна під час полювання від нападу величезного…

11 хв. ago

Модель, яка вийшла заміж за себе, отримала 1500 пропозицій руки і серця після розлучення

36-річна бразилійка Сьюеллен Кері на початку цього року вийшла заміж за себе, але через деякий…

22 хв. ago

Кейт Міддлтон повернулася до роботи після лікування від раку

Принцеса Уельська Кейт Міддлтон вперше після завершення лікування від раку повернулася до виконання своїх обов'язків. Вона провела…

22 хв. ago

Інсайдер розкрив, яке майбутнє для молодших дітей хочуть принц Вільям і Кейт Міддлтон

Британська принцеса Кейт Міддлтон і принц Вільям ще з самого народження кожного з трьох своїх дітей готували їх до…

28 хв. ago