Грибних сезонів в Україні є кілька, а в жовтні починається один з них. Урожай грибів багато в чому залежить від погоди: якщо пройшов хороший дощ, після якого настало потепління – сміливо вирушайте на “тихе полювання”. Які є їстівні гриби в жовтні та де їх шукати – розповідаємо далі.
Що зазвичай збирають у жовтні – які осінні гриби можна їсти
Осінь цього сезону видалася не особливо холодною, як і в минулі роки, тому в лісах зараз можна зустріти не тільки осінні, а й літні гриби. Й багато грибників уже розпочали своє “полювання”.
Одне з головних правил свідчить: збирати гриби потрібно тільки в дозволених місцях, тобто там, де немає обмежень у зв’язку з воєнним станом і, звісно, не в прикордонних зонах. Друге правило, яке так само слід пам’ятати всім – брати можна тільки ті гриби, у яких упевнений.
Які зараз є їстівні гриби – назви та де їх шукати
- Опеньки
Опеньки ростуть рясно, люблять молоді посадки і їх можна часом зустріти в несподіваних місцях – наприклад, на повалених листяних деревах або пеньках.
Але потрібно бути уважним, оскільки є ще й несправжні опеньки – раніше ми докладно розповідали, які гриби не можна їсти і як відрізнити їстівні від отруйних.
- Білі гриби
Білий гриб також ще зустрічається цієї пори, хоча у нього розпал сезону трохи раніше. “Полювання” за білими грибами завжди нагадує перегони серед грибників – вже дуже цінується цей вид.
Найчастіше білий гриб ховається в моху та лишайниках, а росте зазвичай у хвойних лісах, а також змішаних.
- Маслюки
Маслюки теж люблять теплу погоду. Найчастіше вони ростуть у хвойних лісах, хоча можна їх знайти і в змішаних молодих посадках, люблять вапнякові ґрунти.
Маслюків є кілька видів, зокрема є й несправжні. Тож будьте обережні: крихкі гриби, які погано пахнуть (не грибами), мають неапетитний вигляд, хоча зовні й схожі на маслюки, краще не беріть.
- Польські гриби (моховики)
Також часто трапляється в наших лісах: найчастіше у хвойних, рідше – у листяних. Любить піщані ґрунти, встелені хвойними голками.
Грибникам-початківцям з польським грибом радять бути напоготові – його можна сплутати з несправжнім польським. Основні відмінності його від їстівного – це рожевий відтінок нижнього капелюшка. Також трапляється отруйний сатанинський гриб, схожий на польський – у нього ніжка червонуватого кольору, що переходить у помаранчевий.
- Гливи
Гливи також часто називають устричний гриб, через його схожість з устрицями і м’який смак. Хоча капелюшки гриба можуть бути не тільки білого, а й коричневого кольору.
Плодоносять гливи аж до грудня, ростуть пучками, найчастіше трапляються на березі, а також на сосні, вербі, люблять листяні посадки.
- Дощовики
Незвичайні на вигляд гриби недосвідченим грибникам можуть здатися неїстівними. Але ні – це гриб-дощовик. Так само, як і опеньки, він полюбляє повалені дерева і старі пеньки, росте сім’ями на відкритому ґрунті.
- Чорний груздь
Незвичайний гриб, має темний зеленуватий колір і невелику ніжку, зазвичай ховається під опалим листям і росте “сім’ями”.
Про нього багато сперечаються, можна його збирати чи ні – збирати можна, але цей вид грибів належить до третьої категорії, тобто, менш цінної. У народі цей гриб ще називають “чорнушка” – через його капелюшок майже чорного кольору.
Перш, ніж іти по гриби, подивіться прогноз – багаті трофеї зазвичай збирають після прохолодної ночі та туманного ранку. Шукайте тінь і вологу – грибнички ховаються в тихих і затінених місцях, поруч із деревами. Не лінуйтеся заглядати під листя, гілки і мох – багато грибів ховаються саме там. І, як уже говорили раніше, будьте обережні: не впевнені в їстівності гриба, краще залиште його в лісі.

