Site icon Експерт

Вже по 80 грн за десяток і це не межа: чому яйця стають делікатесом

Ціни на яйця зростають як у супермаркетах, так і на ринках. У деяких продавців цінники на продукт сягають 75 гривень за десяток і це ще не межа. Чому яйця перетворюються на делікатес і чого чекати від цін далі, йдеться у сюжеті “Суспільного“.

Вартість курячих яєць стрімко збільшується, зокрема через подорожчання кормів. Наприклад, на ринках Житомира цінники на десяток домашніх яєць уже сягають 80 гривень. При цьому продавці не відкидають, що й надалі продовжать підвищувати ціни.

Ціни на яйця. Фото: скрін Мінфін

Сьогодні продаю яйця по 80 гривень, а минулого разу — по 75. Ціна на яйця зростає, бо дорожчають корм та електроенергія. Думаю, ціни на курячі яйця ще будуть підвищуватися“, – зазначила продавчиня.

Водночас яйця українських птахофабрик також подорожчали, але пропонуються дещо дешевше – близько 60-62 гривень за десяток.

Виконавчий директор економічного дискусійного клубу Олег Пендзин пояснює, що головною причиною подорожчання яєць за останній місяць стало підвищення цін на кукурудзу, яка є основою комбікормів для птиці.

Ціни на курячі яйця, фото: Знай.ua

Що сталося за останній місяць? Усе дуже просто. 70% вартості яйця припадає на комбікорм, який складається переважно з кукурудзи. Зараз на ринок вийшла кукурудза нового врожаю, і її ціна зросла, адже цей рік був не надто вдалим з точки зору врожайності“, – Заявив експерт.

Крім подорожчання кормів тиск на ціни чинить сезонне зниження продуктивності курей, ціни на електроенергію та рівень експерта продукції.

Читати повну версію