Зима близько: українці у знеструмлених містах втрачають довіру до влади, – Bloomberg

Українці готуються до важкої зими без світла і опалення, звинувачуючи одночасно і російського агресора, і свою ж владу, не здатну забезпечити належний захист електростанцій. Про це пише Bloomberg у репортажній статті з України.

75-річний Георгій Самофалов залишив свою комфортабельну квартиру в Києві, промінявши її на дачний будинок у сільській місцевості на схід від столиці. Тепер життя в селі більш безпечне та стабільне, ніж у великому місті. 

“Проблеми з електропостачанням зробили надзвичайно складним завданням дістатися до тринадцятого поверху. Проблема навіть заварити чай, адже все працює на електриці”, — каже чоловік і додає, що в селі він має дров’яну піч для опалення і газ для приготування їжі.

Як зазначає Bloomberg, масовані атаки Росії на енергомережу України змусили багатьох українців розглянути свої варіанти на найближчу зиму. Прогноз Самофалова похмурий, він відображає сумніви в тому, що Києву вдасться вчасно відновити енергетику до холодної пори року.

“Енергетики завжди наголошують, що “це буде важко, але ми виживемо, якщо не буде подальших руйнувань”, — сказав він, але “фізичний захист енергетичних об’єктів фактично виявився марним”.

Аби профінансувати відновлення енергомереж, уряд майже подвоїв тарифи на електроенергію в червні, що навряд чи вгамувало громадський гнів.

“Нездатність забезпечити посилення енергетики може прискорити і без того згасаючу підтримку уряду”, – пише видання.

Керівник київського науково-дослідного інституту “Пента” Володимир Фесенко підтверджує, що українці звинувачують у проблемах з електроенергією одночасно і Росію, і власну владу. До того ж багато громадян досі вірять, що відключення електроенергії тривають через корупцію та триваючий експорт електроенергії — звинувачення, які енергетики неодноразово заперечували.

Наразі через постійну невизначеність, спричинену нападами Росії, українцям важко будувати плани навіть на короткий термін, не кажучи вже про зиму. Національний банк України прогнозує, що цього року ще 400 000 людей покинуть країну через постійні відключення електроенергії та загрози енергетичній інфраструктурі.

“З наближенням холодів я все частіше думаю про те, що, можливо, мені доведеться поїхати за кордон, щоб провести зиму. Відсутність електроенергії, окрім побутових труднощів, не дає можливості будувати плани в і без того нестабільному середовищі”, – сказала 45-річна перекладачка Валерія Свєтіна, яка вже двічі за час війни залишала Київ, одного раз вудбувши у Західну Україну та іншого разу – у Велику Британію.

Ольга Степанова

Recent Posts

ТОП-4  фрази СРСР, які зруйнували впевненість у цілому поколінні

Декілька висловів з радянських часів досі впливають на наше життя. І часто ми цього навіть…

7 хв. ago

Створюють новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку

В Україні готується до створення єдиного державного реєстру військовослужбовців. Член Комітету Верховної Ради з питань…

22 хв. ago

Українським водіям у Німеччині загрожують штрафи за “неправильні” номер

Українським водіям у Німеччині загрожують нові штрафи. Як передає "Хвиля", про це йдеться на офіційній сторінці для українських біженців…

37 хв. ago

Чому повітря в Києві не очищується швидко: назвали причину

У Вишгородському районі відбулася масштабна лісова пожежа, зазначили у Департаменту захисту довкілля і адаптації до…

47 хв. ago

The Guardian: У Путіна знали про операцію ЗСУ в Курській області, але не змогли підготуватися

Російське військове командування передбачало операцію ЗСУ в Курській області і протягом кількох місяців розробляло плани…

57 хв. ago

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

1 годину ago