Зима близько: українці у знеструмлених містах втрачають довіру до влади, – Bloomberg

Українці готуються до важкої зими без світла і опалення, звинувачуючи одночасно і російського агресора, і свою ж владу, не здатну забезпечити належний захист електростанцій. Про це пише Bloomberg у репортажній статті з України.

75-річний Георгій Самофалов залишив свою комфортабельну квартиру в Києві, промінявши її на дачний будинок у сільській місцевості на схід від столиці. Тепер життя в селі більш безпечне та стабільне, ніж у великому місті. 

“Проблеми з електропостачанням зробили надзвичайно складним завданням дістатися до тринадцятого поверху. Проблема навіть заварити чай, адже все працює на електриці”, — каже чоловік і додає, що в селі він має дров’яну піч для опалення і газ для приготування їжі.

Як зазначає Bloomberg, масовані атаки Росії на енергомережу України змусили багатьох українців розглянути свої варіанти на найближчу зиму. Прогноз Самофалова похмурий, він відображає сумніви в тому, що Києву вдасться вчасно відновити енергетику до холодної пори року.

“Енергетики завжди наголошують, що “це буде важко, але ми виживемо, якщо не буде подальших руйнувань”, — сказав він, але “фізичний захист енергетичних об’єктів фактично виявився марним”.

Аби профінансувати відновлення енергомереж, уряд майже подвоїв тарифи на електроенергію в червні, що навряд чи вгамувало громадський гнів.

“Нездатність забезпечити посилення енергетики може прискорити і без того згасаючу підтримку уряду”, – пише видання.

Керівник київського науково-дослідного інституту “Пента” Володимир Фесенко підтверджує, що українці звинувачують у проблемах з електроенергією одночасно і Росію, і власну владу. До того ж багато громадян досі вірять, що відключення електроенергії тривають через корупцію та триваючий експорт електроенергії — звинувачення, які енергетики неодноразово заперечували.

Наразі через постійну невизначеність, спричинену нападами Росії, українцям важко будувати плани навіть на короткий термін, не кажучи вже про зиму. Національний банк України прогнозує, що цього року ще 400 000 людей покинуть країну через постійні відключення електроенергії та загрози енергетичній інфраструктурі.

“З наближенням холодів я все частіше думаю про те, що, можливо, мені доведеться поїхати за кордон, щоб провести зиму. Відсутність електроенергії, окрім побутових труднощів, не дає можливості будувати плани в і без того нестабільному середовищі”, – сказала 45-річна перекладачка Валерія Свєтіна, яка вже двічі за час війни залишала Київ, одного раз вудбувши у Західну Україну та іншого разу – у Велику Британію.

Ольга Степанова

Recent Posts

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

1 хв. ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

3 хв. ago

Казкове альпійське місто назвали найбільш трендовим зимовим напрямком Європи цього року

Австрійське місто Зальцбург, розташоване в оточенні Альпійських гір, визнали найбільш трендовим напрямком для відвідування в зимовий…

5 хв. ago

Українці на межі: розкрито страшну статистику психічних розладів серед громадян

З початку повномасштабної війни психологічний стан українців досяг критичної точки. За словами Сергія Калінчука, керівника…

7 хв. ago

Учені створять найпотужніший генератор енергії на Землі: як і де він запрацює

У 2024 році почнуть роботу всі чотири реактори ядерного генератора "Барака" в Дубаї. Очікується, що…

10 хв. ago

Брат Кейт Міддлтон розповів, як вона змінилася після зустрічі з Вільямом

Брат Кейт Міддлтон у своїх нових мемуарах розповів про її стосунки з принцом Вільямом. Про…

12 хв. ago