Навчання по суботах та в укриттях: як в Україні готуються до нового навчального року у школах

В понеділок у більшості шкіл лунатимуть перші дзвоники. І вони пролунають ще для понад 70 тисяч учнів, які нарешті вийдуть з онлайн навчання в офлайн. Дистанційно в Україні вчилося майже 600 тисяч школярів, до кінця року у планах уряду цю кількість зменшити вдвічі. Тож на будівництво укриттів цього місяця виділили ще 5 мільярдів.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Інни Боднар.

У Вишгороді батьки бунтують через приготування до навчального року

У Вишгороді батьки школярів невдоволені приготуванням до навчального року. У тутешньому закладі учні вчилися у три зміни. І це тільки початкова школа. Старшокласники – на дистанційці. Яким буде цей навчальний рік вони досі не знають. А тому дорослі та діти прийшли до навчального закладу та вимагають пояснити ситуацію. Проте директор закладу до людей так і не приходить. 

Усі кучкуються біля екскаватора, який припаркувася біля укриття. Це модульний сховок. Його двері підперті палкою, тож можна зайти всередину. Тут дві кімнати і лавки по периметру. Таких укриттів у ліцеї – два.

“Два модульних є, але працює тільки одне. Основне будують вже рік. Але зараз воно на стопі”, – кажуть батьки. 

Капітальне протирадіаційне укриття тут зводять вже понад рік. За будівельним парканом від вітру колишуться бур’яни і жодного будівельника

У Вишгородській міській раді ТСН письмово повідомили, що укриття вже зведене на половину. І його добудують. Чекають грошей.

За дивним збігом обставин, у день, коли обурені батьки прийшли під школу, Міністерство освіти погодило виділення гроші з держбюджету на добудову укриття ліцею. Але це не означає, що школа їх одразу отримає. Це питання ще має погодити уряд.

Як в Україні готуються до навчання у школах

“Школа офлайн” – так назвали програму, мета якої вивести на очне навчання якомога більше учнів. А для цього скрізь мають бути укриття. 

“Ми розробили відповідну методику оцінку ризиків, маємо червону, помаранчеву зону, де ми фінансуємо першочергово будівництво укриттів. Це прифронтові, прикордонні регіони, і нам вдалося достатньо добре закрити цю потребу, два з половиною мільярди було в бюджеті передбачено, і ось додатково, тиждень тому, було виділено ще 5 мільярдів на цю потребу, тому ми вже там майже на 85% закриваємо всі прифронтові прикордонні регіони цією потребою”, – каже міністр освіти та науки України Оксен Лісовий. 

І з понеділка, каже міністр, за парти сядуть понад 70 тисяч учнів, які до цього вчилися тільки онлайн. І до кінця року їх має бути ще більше.

У Запоріжжі діти навчатимуться в укритті

На батьківські збори сходяться у запорізькому ліцеї. Тут готові виводити дітей в офлайн. Батьків зібрали, аби обговорити, де проводити уроки: можна на першому поверсі, щоби оперативно спускатися в укриття. Або ж не бігати і починати відразу в сховищі. Батьки одноголосно – за останній варіант.

“На сьогодні ми бачимо, що ми можемо розпочинати в укритті, це може бути 4-5 уроків, потім іде перерва, вони ідуть додому, обідають, перепочивають, на 6-7 урок вони дистанційно можуть знову долучатися”, – каже Дацінько Євдакія Григорівна, директор Запорізького академічного ліцею №34.

Щоби діти під землею змогли вчитися, простір поділять на зони. 

Підземна школа у Харкові

У Харкові очне навчання організовують теж під землею. Збільшують кількість класів у метро, на повну запрацює підземна школа, ще є пару протирадіаційних укриттях. Однак, уся ця підземна інфраструктура дозволить сісти за парти лишень 10 відсоткам учнів Харкова. І це – головно першачкам та учням початкових класів.

На Миколаївщині дітей довозитимуть до шкіл

Миколаївщина звітує, що 70% учнів регіону зможуть вчитися в очному або змішаному форматі. 

“У нас є громади, в яких повністю зруйновані всі навчальні заклади. Тобто будівель не існує. Якщо є діти разом з батьками, які виявляють бажання вчитись в очному форматі, надаємо їм можливості шкільними автобусами діставатись до цих закладів”, – каже Беліховська Алла, директорка департаменту освіти і науки Миколаївської обласної військової адміністрації. 

На придбання шкільних автобусів з держбюджету цьогоріч виділено мільярд гривень. Кому і скільки давати грошей – в уряді спираються на аналітичні дані.

У школах навчатиться по суботах

“Взяли електронну систему внесли туди всі дані – куди ворог бив. Дроном, ракетами. Скільки дітей проживають, скільки там шкіл автобусів. На основі даних країну поділили на зони безпеки. Від непоборної – де вчитися офлайн ніяк, до задовільної – де за партами мали б бути всі. Ця система допомогла змоделювати, де будувати підземні школи, бомбосховища. Щоб зробити мережу, щоб максимальна кількість дітей вийшли цьогоріч в офлайн. Наступного ми взагалі хотіли б досягти 90%”, – каже віцепрем’єрміністр Михайло Федоров. 

Миттєво реагувати на ситуацію в країні та оперативно корегувати графік роботи у школах – готуються освітяни у новому навчальному році. Окремі громади уже оголосили, що вчитимуться й по суботах і без осінніх канікул, бо не відомо наскільки критичною буде ситуація зі світлом узимку. За останніми даними, які озвучив міністр освіти, 86% шкіл забезпечені резервними джерелами живлення.

Ольга Степанова

Recent Posts

Якщо партія Шольца програє ультра правим на вирішальних виборах, це може призвести до його усунення

Поки канцлер ФРН Олаф Шольц буде на Генасамблеї у Нью-Йорку, на його батьківщині відбудуться вибори…

4 хв. ago

Принц Джордж та його сестра принцеса Шарлотта не зможуть подорожувати разом: у чому причина

Згідно з цим правилом, як тільки принцу Джорджу виповниться 12 років (у липні 2025 року),…

20 хв. ago

Що робити, якщо представники ТЦК забрали військовий квиток: пояснив юрист

Під час воєнного стану всі військовозобов'язані чоловіки повинні мати при собі військово-обліковий документ. Це підтверджує статус…

21 хв. ago

Київ задихається від диму: як захиститися від забрудненого повітря

В Києві значно погіршилася якість повітря через зміну вітру та незначні осередки пожеж в екосистемах. За даними…

29 хв. ago

Україна стала привабливим ринком для балканських виробників зброї – The Economist

З 2020 року сербський експорт зброї збільшився в чотири рази, а з моменту вторгнення в…

37 хв. ago

У Києві викрито онлайн-обмінники, які працювали на серверах компанії РФ

У Києві детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки (БЕБ) викрили механізм проведення протиправних фінансових операцій.…

46 хв. ago