Заступник міністра освіти Винницький назвав українських науковців бомжами

Заступник міністра освіти Михайло Винницький потрапив у скандал через свою поведінку. Чиновник порівняв українських науковців та студентів у Польщі з бомжами. На додачу він ще й образився на зауваження, що такі висловлювання некоректні.

Інцидент стався на онлайн-нараді щодо розв’язання проблемних питань перебування українців за кордоном. Під час свого виступу Винницький і висловився про науковців, студентів та бомжів.

“Чим займається український вчитель або студент за кордоном – не питання української держави. Вона не питає, чи він студент, чи він бомжує”, – заявив Винницький.

Стримати репліки посадовця намагалася віцепрем’єрка Ірина Верещук. Вона очолювала нараду.

“Пане, Михайле, ну що це ви таке говорите? Припиніть, бо це виглядає нікчемно”, – заявила Винницькому Верещук.

Першим про скандальні слова Винницького повідомив доцент кафедри мовознавства Інституту славістики ім. Польської академії наук Павло Левчук на своїй сторінці у Facebook. За його словами, так чиновник прокоментував відстрочки для студентів, вчителів та науковців, а після зауваження Верещук образився та покинув нараду.

“Я не писав би цих слів, але сьогодні прозвучали слова, котрі мене особисто зачепили і вважаю, що про це варто написати. Сьогодні заступник міністра – пан Михайло Винницький – сказав такі слова, що незалежно від того чи студенти з України у Польщі, вчителі в школах і науковці вчаться чи бомжують, для України вони не студенти, не вчителі і не науковці. Я не знаю чому науковців порівняли з бомжами. Може ми погано виглядаємо, може треба було вдягнути парадний костюм, хоча сам пан був у сорочці. Але, давайте по суті… Заступник міністра МОН назвав нас бомжами. Я запитав, чи тепер я маю відмовитись від членства в редколегіях українських фахових видань, перестати приймати стипендіатів з України, перестати вчити українських дітей, перестати вести Ukraińskie wtorki, якщо для цієї держави ми бомжі. Пан заступник пробував щось відповісти, але його справедливо перебила пані прем’єрка, пан образився і вимкнувся”, – повідомив Левчук.

Сам Винницький інцидент не коментує. Не було заяв та пояснень щодо скандалу і збоку очільника МОН Оксена Лісового.

Хто такий Михайло Винницький

53-річний Михайло Винницький – український освітній і громадський діяч. З 19 травня 2023 року – заступник міністра освіти і науки. Був керівником секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (2019-2022 рр.), викладач Львівської бізнес-школи Українського Католицького Університету. Є лауреатом антипремії “Академічна негідність” у номінації “Посіпака року 2023”.

Відомо, що Винницький має два громадянства – окрім українського ще й громадянство Канади. Раніше він теж потрапляв у скандали через свої висловлювання. Зокрема, Винницькому належить заява про необхідність утричі скорити кількість вищих навчальних закладів в Україні.

Також Винницький, коли він був секретаріатом Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, взяв свою дружину до себе на роботу і преміював її. Тоді НАЗК виявило ознаки корупційних порушень у діях чинного заступника голови МОН, а суд визнав чиновника винним, але згодом справу все одно закрили.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

21 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

22 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

24 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

34 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

36 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

37 хв. ago