Борги за комуналку: кому можуть відрізати воду та тепло, а хто обійдеться штрафом

Заборгованість киян за водопостачання, опалення та водовідведення сягнула 7,5 млрд грн. Це повідомило комунальне підприємство “Київтеплоенерго”.

В компанії також попереджають про можливі штрафи для боржників.

Загальна сума боргу киян за послуги гарячого водопостачання та опалення становить більше 6,2 млрд грн. Борг за холодну воду та водовідведення складає близько 1,2 млрд грн.

“Майже 4,5 млрд боргу припадає на 16% споживачів. Близько 10% абонентів не здійснили жодної оплати за спожиті послуги за весь минулий опалювальний сезон 2023/2024 років”, – зазначив Костянтин Лопатін, директор структурного підрозділу “Енергозбут”.

Близько мільйона особових рахунків в столиці накопичують заборгованість і не звертаються щодо реструктуризації.

Енергетичний експерт Юрій Корольчук вказує на різні категорії боржників. Дехто дійсно не може оплачувати рахунки, а інші принципово не платять штрафи, навіть маючи кошти. Він також зауважив, що раніше чи пізніше тарифи піднімуться, борги зростатимуть і виникне патова ситуація.

Серед боржників є власники кількох квартир, які не здають їх в оренду або тимчасово не проживають у них через виїзд за місто, до іншого міста чи за кордон.

Реструктуризація комунальних боргів

Для тих, кого не можуть повністю сплатити заборгованість, “Київтеплоенерго” пропонує реструктуризацію боргу. За останні півроку уклали 563 договори реструктуризації, з яких 344 – за послуги гарячого водопостачання та тепла. Це вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року, повідомила заступник комерційного директора “Центру комунального сервісу” Юлія Петрик.

Реструктуризація дозволяє уникнути штрафних санкцій і зберегти право на отримання субсидії. Однак споживачам, які мають заборгованість більше трьох місяців і перевищують 680 грн., субсидія не нараховується.

Для укладання договору реструктуризації потрібно:

  • звернутися до будь-якого сервісного центру;
  • без відвідування сервісного центру передати документи через месенджер у Facebook, Skype або Telegram або підписати договір за допомогою ЕЦП;
  • надати спеціалісту відповідну заяву у довільній формі;
  • додати до заяви документи: паспорт (або ID-картку), картку платника податків (якщо ІПН немає в ID-карті), правовстановлюючий документ на квартиру та витяг з державного реєстру прав на нерухоме майно.

Наслідки несплати

З грудня 2023 року штрафні санкції для боржників не скасовані. Споживачі повинні сплачувати пеню за несвоєчасні платежі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко зазначив, що в Україні необхідний капітальний ремонт 90% житлового фонду, де втрати тепла та води складають 40-50%. Він вважає, що для вирішення цієї проблеми потрібні “сотні мільярдів доларів”.

Експерти відзначають, що обмеження постачання послуг боржникам може бути єдиним виходом з ситуації, але питання залишається відкритим, особливо щодо впливових осіб.

“Люди, які відносять себе до “вищої касти”, часто вважають, що можуть не платити. Чи зможуть постачальники натиснути на цю “касту” – питання відкрите”, – додав він.

Ольга Степанова

Recent Posts

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

8 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

17 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

26 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

39 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

46 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

58 хв. ago