Журналіст Укрінформу підтвердив розсилання “темників” і отримав повістку у ТЦК

Кореспондент Укрінформу у Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун 30 травня публічно підтвердив, що колишній гендиректор агенції розсилав “темники” з “небажаними спікерами”. А вже сьогодні, 31 травня, він отримав повістку з вимогою з’явитися до ТЦК за місцем реєстрації.

Про це журналіст розповів Інституту масової інформації (ІМІ). Водночас отримав оповіщення чоловік не за місцем реєстрації, а за місцем роботи – у київський офіс.

За словами Стригуна, окреме розпорядження про те, щоб він терміново з’явився до ТЦК і подів відзвітував про це, видав і новопризначений очільник агенції Сергій Череватий. Журналіст каже, що йому також запропонували приїхати у Київ і фізично розписатися за отримання повістки і відповідного наказу керівництва Укрінформу. 

“Прислали сьогодні мені повістку, з’явитися за місцем прописки в Тальнівський ТЦК (Черкаська область – ред.) в понеділок, 3 червня, для оновлення даних”, – зазначив чоловік.

На його думку, такий збіг обставин є дивним, адже увага з боку військкомату з’явилися саме після підтвердження розсилання “темникі” в агенції у грудні 2023 року. Він додає, що йому 57 років і він ніколи не проходив військову службу. 

Що відбулося в Укрінформі

Нещодавно видання Українська права опублікувало розслідування в якому заявило, що українська влада намагається контролювати державне агентство Укрінформ. Зокрема, це стало особливо помітно, коли його гендиректором у листопаді 2023 року призначили журналіста Олексія Мацуку. 24 травня він заявив, що йде з посади. Втім, протягом півроку в агентстві за різними свідченнями спостерігалося те, що називають управлінським хаосом – тиск співробітників, масові звільнення та інформаційні перекоси на користь влади.

Зокрема, розповіли, що в грудні 2023-го Мацука особисто відправив регіональній редакції файли з рекомендаціями щодо тем, які треба висвітлювати кореспондентам. Також там був перелік “бажаних” та “небажаних” експертів. 

Нагадаємо, що працівники ТЦК у Києві намагалися вручити повістку журналісту Слідство.Інфо Євгенію Шульгату 1 квітня. Однак ці дії могли бути пов’язані з його розслідуванням щодо викриття елітних апартаментів у керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Вже виїхав”: Залужний скоро почне виконувати обов’язки посла у Британії

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний уже вирушив до Великої Британії та найближчим часом почне свою…

3 хв. ago

Поки ТЦК гребуть усіх: Зеленський розповів гірку правду про ЗСУ

У Збройних Силах України є 14 бригад без зброї, оскільки вона досі не прийшла від…

5 хв. ago

Омолоджуючі відтінки одягу, які миттєво освіжають образ жінки

Правильно підібравши вбрання жінка може виглядати набагато молодшою ​​за свій справжній вік. Особливу увагу стилісти…

11 хв. ago

Зайнялись криміналом: колишній співробітник СБУ та прокурор викрадали людей

У Обухівському райсуді Київської області вже скоро розпочнеться розгляд не зовсім типової справи щодо членів…

13 хв. ago

“Можна вже виїжджати“: Українців попередили, що взимку всі багатоповерхівки будуть непридатні для життя

В Україні криза енергетичної системи – влітку повернулися масштабні блекаути. Громадян попередили про можливе погіршення…

18 хв. ago

Не Содоль єдиний? Військовий поскаржився на старших начальників ЗСУ

Не так давно було звільнено Юрія Содоля з посади командувача ОС ЗСУ, насамперед через нехтування життями солдат.…

25 хв. ago