Битва кита з носорогом: уклоністи пруть в аспірантуру, а МОН намагається їх спинити

На початку червня 2024 року майбутні аспіранти мали отримати підтвердження, що у найближчі 4 роки вони будуть займатися наукою. В останній момент Міністерство освіти змінило умови вступу на навчання. Через це військовозобов’язані науковці ризикують отримати повістку раніше, ніж їх зарахують до аспірантури. Все це пов’язано зі змінами правил мобілізації, які набрали чинності 18 травня 2024 року. Згідно із ними, зберіглася норма про відстрочку для тих, хто навчається на денній або дуальній формі навчання. Проте скористатися нею буде неможливо. 

Навала ухилянтів

За законом про мобілізацію, відстрочку мають ті чоловіки, які здобувають рівень освіти вищий за попередній. Нагадаємо, що в Україні діє послідовність у здобутті вищої освіти

  • молодший бакалавр;
  • бакалавр;
  • магістр;
  • доктор філософії, доктор мистецтва (та сама аспірантура);
  • доктор наук.

Тобто, якщо чоловік призивного віку до 2022 року здобув ступінь магістра, то наступний рівень – це 4 роки навчання в аспірантурі. Вікових обмежень для вступу немає: можна вступати як одразу після закінчення магістерської програми, так і через декілька років.

Вступники в аспірантуру мають врахувати зміни у правилах прийому.

Якби не зміни у правилах вступу, то 1 червня цього року до аспірантури потрапили ті, хто мав мовні сертифікати TOEFL, International English Language Testing System або Cambridge English Language Assessment з англійської мови, TestDaF з німецької мови, DELF або DALF з французької мови. Їх використовували як результат мовного іспиту до вступу в аспірантуру.

Багато шахраїв скупили ці сертифікати та пообіцяли легкий вступ та відстрочку від мобілізації. Так само багато хто з вступників на це купився, а зараз втратив гроші та має підлаштуватися під нові вимоги.

Міністерство не дозволяє вступати на аспірантуру за мовними сертифікатами.

Проте міністерство освіти вирішило зупинити зарахування мовних сертифікатів. Замість цього майбутні доктори філософії та мистецтв мають скласти єдиний вступний іспит. 

Випробування містить тест загальної навчальної компетентності і перевірку знань з іноземної мови (англійської, німецької, французької або іспанської на вибір вступника). Комп’ютерне тестування відбуватиметься за таким принципом, як і національний мультипредметний тест – у спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях. 

Основний етап реєстрації на іспит тривав з 7 до 29 травня включно. Для тих, хто не встиг зареєструватися вчасно, буде ще можливість зробити це у додатковий період з 17–21 червня

Складнощі для майбутніх вчених

Закон про мобілізацію, який набрав чинності 18 травня 2024 року, надає строк у 60 днів для того, щоб військовозобов’язані могли оновити свої дані. Цей термін закінчується 18 липня цього року.

При цьому, вступники до аспірантури отримують результати тестів до 20 липня, а ті, хто будуть здавати у додатковий час – до 20 серпня. Це виходить за межі цього строку, тому чоловіки ризикують не отримати відстрочку вчасно, тому що не будуть на той час зараховані до вишів. Натомість вони можуть отримати повістку, яку їм надішлють поштою.

Однак у Верховній Раді 29 травня 2024 року зареєстрували законопроєкт про продовження строку оновлення військово-облікових даних. Він передбачає 150 днів строку, замість сьогоднішніх 60. Тобто всі військовозобов’язані можуть отримати ще 90 днів для звірки даних. За цей час всі, хто зміг пройти відбір до аспірантури, отримують документи, які нададуть їм відстрочку.

«Система ТЦК просто фізично буде не здатна пропустити абсолютно всіх, кому доводиться приходити особисто в центри комплектації через те, що їхні дані потребують додаткового уточнення», – пояснив співавтор законопроєкту Володимир Арʼєв

Але це поки що законопроєкт. Як відомо, у парламенті ініціативи можуть лежати без розгляду роками, а за цей час майбутні науковці можуть піти служити до війська. Хоча якщо аспіранти йдуть навчатися тільки заради відстрочки, то українська наука від цього нічого не втратить.

Нестримний потяг до науки

За даними Державної служби статистики, станом на 1 січня 2024 року в Україні було 46 тисяч 523 аспіранти. З них 35 тисяч 556 чоловіків. За офіційними даними, найбільше здобувачів було віком від 35-39 років (7 199 осіб, з них 5 610 чоловіків) та віком від 40-44 років (5 467 осіб, з них 4 348 чоловіків). На третьому місці за кількістю, були аспіранти віком 26 років (4 062 осіб, з них 2 993 чоловіків). 

Про популярність аспірантури красномовно говорить той факт, що на кінець 2020 року було 25 668 здобувачів ступеня доктора, на кінець 2021 року – 26 389 осіб. З початком повномасштабного вторгнення ситуація різко змінилася. На кінець 2022 року аспірантів було вже 33 826 осіб, на у 2023 році їх було вже 46 523 особи.

Ще виразнішою була «тяга до науки» у тих, хто навчався на контракті. Як писав сайт «Слово і діло», у 2021 році з 1559 аспірантів-контрактників був 721 чоловік. У 2022 році розпочали навчання 9594 аспіранти, причому більш ніж половина – чоловіки призовного віку (7446). А у 2023 році, на другий рік повномасштабної війни, на аспірантуру на контракт було зараховано 13 708 людей, з яких 11 246 чоловіків віком від 25 років. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Трендовий манікюр для відпустки: актуальні варіанти прикраси нігтів влітку 2024 року

Влітку яскраві кольори з'являються не тільки в природі, а й у гардеробі жінок різного віку.…

6 хв. ago

Жінка отямилась після коми й розказала, який насправді вигляд має Бог (фото)

24-річна графічна дизайнерка Маріандрі Карденас з Гватемали пережила містичний досвід на межі життя та смерті, коли одного…

7 хв. ago

“Тут суцільне пекло”: військовий про ситуацію на Торецькому напрямку (відео)

Ситуація, яка склалася на Торецькому напрямку, вкрай важка і напружена. Виключно через величезну стійкість та…

8 хв. ago

Хлопчик, який втратив батьків на вокзалі 30 років тому, знайшов їх на відстані 8000 км (фото)

Історія Гоуміна Мартенса почалася на вокзалі в Китаї, де він у дитинстві загубився і назавжди змінив…

10 хв. ago

“Ми не готові”: Єрмак відповів на план Трампа щодо здачі областей Росії

Україна не збирається йти на компроміси з Росією, відмовляючись від будь-яких територій заради припинення війни. Про…

23 хв. ago

Відмовитись від повістки й звільнитися не вийде: що вигадали у Кабміні

На тлі посилення мобілізації в Україні підприємці зобов’язані повідомляти ТЦК про відмову працівника від повістки та його…

26 хв. ago