В уряді пояснили, чи каратимуть українців, які отримали паспорт РФ в окупації

Міністерство юстиції запевняє, що громадяни України, які під примусом отримали російські паспорти на окупованих територіях, не нестимуть відповідальності.

Про це повідомила пресслужба Мін’юсту.

“Ситуації, коли особа позбавляється можливості вибору — практика, яка нерідко застосовується російською окупаційною владою задля впливу на поведінку людини, щоб остання діяла не за власним бажанням, а під тиском обставин через страх репресій або встановлення протиправних обмежень. Одним із прикладів може слугувати примусова паспортизація на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України, що є одним із численних доказів порушення прав громадян”, — йдеться в заяві відомства.

Повідомляється, що ті, хто отримав паспорти РФ з метою уникнення жорстокого поводження, не підлягатимуть відповідальності.

“Стаття 40 Кримінального кодексу України, за умови наявності доказів застосування психічного примусу, забезпечує їм повний правовий захист у судовому порядку”, — зазначають у відомстві.

У Мін’юсті нагадали, що серед заходів, які вживаються російським агресором на підконтрольних йому територіях — насильна русифікація громадян, які мають український паспорт.

“Максимальних страждань Росія завдає мирному населенню, адже наявність українського паспорта розцінюється як акт протесту. Так, за надскладних умов проживання в окупації, місцеві жителі вимушені взяти російське громадянство”, — констатували у відомстві.

Водночас, кажуть в Мін’юсті, такі документи не мають жодної юридичної сили та не визнаються ніде, крім окупованих територій.

“Насильницька паспортизація є незаконною та не визнається в Україні й у світі, оскільки суперечить принципам і нормам міжнародного права і є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни”, — говориться у повідомленні.

Романчук Микола

Recent Posts

У ТЦК збрехали: чоловіків, які не оновили свої дані, автоматично не розшукують

Член оборонного комітету Верховної Ради Федір Веніславський спростував інформацію про масове оголошення в розшук людей, які не…

26 хв. ago

ЦАХАЛ закликав мешканців півдня Лівану евакуюватися

Армія Ізраїлю (ЦАХАЛ) закликала мешканців прикордонних поселень на півдні Лівану евакуюватися. Про це повідомив речник ЦАХАЛ для арабських…

46 хв. ago

У лікарні з переломом черепа: “кадирівці” викрали росіянина за “зйомку їх дислокації”

Бійці спецпідрозділу "Ахмат" викрали жителя Бєлгородської області РФ за те, що він знімав відео поряд…

57 хв. ago

Українців позбавлять грошей у жовтні: для кого допомоги та виплат більше не буде

Починаючи з 1 жовтня, деякі українці можуть втратити право на державну допомогу. Це стосується, зокрема,…

1 годину ago

В Україні з 1 жовтня серйозно зростуть податки: що потрібно знати

В Україні з 1 жовтня 2024 року суттєво зростуть податки. Відповідний законопроєкт за №11416-д Верховна Рада…

1 годину ago

Трамп закликав до “імпічменту та юридичної відповідальності” Гарріс

Кандидат на посаду президента США від республіканців Дональд Трамп зажадав відставки віцепрезидентки та кандидатки в…

1 годину ago