В уряді пояснили, чи каратимуть українців, які отримали паспорт РФ в окупації

Міністерство юстиції запевняє, що громадяни України, які під примусом отримали російські паспорти на окупованих територіях, не нестимуть відповідальності.

Про це повідомила пресслужба Мін’юсту.

“Ситуації, коли особа позбавляється можливості вибору — практика, яка нерідко застосовується російською окупаційною владою задля впливу на поведінку людини, щоб остання діяла не за власним бажанням, а під тиском обставин через страх репресій або встановлення протиправних обмежень. Одним із прикладів може слугувати примусова паспортизація на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України, що є одним із численних доказів порушення прав громадян”, — йдеться в заяві відомства.

Повідомляється, що ті, хто отримав паспорти РФ з метою уникнення жорстокого поводження, не підлягатимуть відповідальності.

“Стаття 40 Кримінального кодексу України, за умови наявності доказів застосування психічного примусу, забезпечує їм повний правовий захист у судовому порядку”, — зазначають у відомстві.

У Мін’юсті нагадали, що серед заходів, які вживаються російським агресором на підконтрольних йому територіях — насильна русифікація громадян, які мають український паспорт.

“Максимальних страждань Росія завдає мирному населенню, адже наявність українського паспорта розцінюється як акт протесту. Так, за надскладних умов проживання в окупації, місцеві жителі вимушені взяти російське громадянство”, — констатували у відомстві.

Водночас, кажуть в Мін’юсті, такі документи не мають жодної юридичної сили та не визнаються ніде, крім окупованих територій.

“Насильницька паспортизація є незаконною та не визнається в Україні й у світі, оскільки суперечить принципам і нормам міжнародного права і є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни”, — говориться у повідомленні.

Романчук Микола

Recent Posts

Під час вручення повісток ТЦК повинні будуть вести безперервний запис на бодікамеру – інструкція

Уповноважений представник ТЦК повинен буде включити портативний відеореєстратор з моменту початку виконання службових обов'язків щодо…

7 хв. ago

Швидка піца з лаваша за 15 хвилин: рецепт страви для перекусу

Для перекусу можна готувати будь-які смачні та ситні страви з лавашу, овочів, яєць, хліба, сиру,…

16 хв. ago

Британського мандрівника шокував нудистський курорт у Франції (фото)

На атлантичному узбережжі Франції британський мандрівник Ендрю Велч (Andrew Welch) відшукав курорт, на якому відпочивають прихильники…

25 хв. ago

Приставлять до кожного: на дітей у школах чекають зміни

Для всіх наших шанованих читачів, які виховують дітей шкільного віку, є важлива інформація. Справа в…

33 хв. ago

Як супермаркети обманюють та порушують права кожного українця: ви навіть і не здогадувалися

В Україні покупці не зобов'язані платити за пошкоджені чи зламані товари, як пояснюють експерти з…

41 хв. ago

Українці можуть залишитися без стабільного мобільного зв’язку взимку: у чому причина

Українські мобільні оператори не зможуть виконати вимогу Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) щодо…

50 хв. ago