ТЦК: Наявність права на відстрочку не означає наявності відстрочки

Військовозобов’язані чоловіки, згідно зі статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, можуть мати відстрочку від призову на службу в армію. Проте багато хто, знайшовши себе в цьому списку, вважає, що вже має цю відстрочку, не оформивши відповідні документи.

Начальник групи комунікації Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін повідомив, що підстави для надання відстрочок визначені статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, а порядок надання визначено Постановою №560 Кабінету міністрів України. Кожен військовозобов’язаний чоловік повинен ознайомитися з даними документами.

“За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані особисто подають на ім’я голови комісії районного ТЦК та СП заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5” — ідеться у Постанові.

Окремо майор зупинився на важливій деталі:

“Хочу звернути увагу на формулюванні – особисто. Тобто сам, персонально, безпосередньо, не через когось – не через рідних, не через адвокатів, не через пошту. Це не звернення, яке відповідно до Закону України “Про звернення громадян” може бути усним чи письмовим. До того ж письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином особисто чи через уповноважену ним особу. А також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку. Заява на відстрочку подається лише особисто”, — наголосив офіцер.

Він підкреслив, що дійсно – до ТЦК та СП Полтавської області надходять заяви на оформлення відстрочок від призову за мобілізацією поштою, зокрема електронною, проте всі заявники отримують відповідь, що відповідно до Постанови Кабінету міністрів України №560 від 16 травня 2024 року військовозобов’язані подають заяву на ім’я голови комісії ТЦК та СП особисто. Подібні відповіді отримують і адвокати на свої запити.

Романчук Микола

Recent Posts

На Київ насувається пилова буря з Каспію

У Києві 1-2 жовтня очікується погіршення якості повітря через потрапляння пилу з району Каспійського регіону. Про це…

6 хв. ago

Фатальна прогулянка: російська туристка загинула під час зйомки відео в Тбілісі

В Тбілісі на площі Республіки сталася трагічна ситуація, яка миттєво потрапила у соціальні мережі. Російська…

17 хв. ago

Хто гальмує запровадження економічного бронювання в Україні, розповів міністр фінансів

На думку міністра фінансів Сергія Марченка, економічне бронювання давно треба було запровадити. Натомість це питання досі дискутується…

26 хв. ago

Синоптик попереджає українців про перші заморозки: коли та де чекати

Поточний тиждень в Україні буде теплішим за норму, місцями дощитиме, але на заході країни буде…

34 хв. ago

В Україні можуть підвищити ще один податок, який сплачують усі: в Раді розкрили подробиці

Виявляється, що в Україні не виключено підвищення не лише військового збору (ставка 5%), але ще…

41 хв. ago

Путін підписав указ про осінній призов до армії: скільки людей планують набрати

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про початок осіннього призову на строкову військову службу від 1 жовтня. Під…

50 хв. ago