Ну от і все: всіх, хто не оновив дані – подали у розшук

Як співробітники ТЦК виявляють людей, розповів в інтерв’ю “Західному кур’єру” тимчасово виконуючий обов’язки заступника начальника Івано-Франківського обласного ТЦК Андрій Мороз, пише Стіна.

Значна частина військовозобов’язаних оновили свої військово-облікові дані. Але залишаються й ті, хто цього не зробив. Вони автоматично стали порушниками військового обліку і їм загрожує адміністративна відповідальність, пояснили в Івано-Франківському ТЦК.

“Ці громадяни перебувають у розшуку поліції. Наші співробітники кожного дня їх виявляють під час заходів з оповіщення і передають поліції”, – зазначив Андрій Мороз.

За його словами, порушниками військового обліку є також ті військовозобов’язані, хто немає військово-облікових документів. Є також категорія громадян, які мають право на відстрочку від служби, але з якихось причин не оновили дані.

“Ті, хто має військово-облікові документи невстановленого зразка – також порушники. Таких людей багато. Всі вони перебувають у розшуку і щоденно виявляються нашими працівниками. Ми передаємо їх представникам поліції, їх притягують до адмінвідповідальності”, – розповів тимчасовий виконувач обов’язків заступника начальника Івано-Франківського ТЦК.

Потім у ТЦК актуалізують всі дані людини, і якщо вона підлягає призову та мобілізації, то автоматично проходить військово-лікарську комісію.

“Якщо стан здоров’я людини дозволяє їй проходити військову службу і вона не має права на відстрочку, то для неї відразу визначається навчальний центр і в подальшому підрозділ, де вона буде нести службу”, – додав Андрій Мороз.

Закон №10449 про мобілізацію, який набув чинності 18 травня, і постанова Кабінету міністрів №560 від 16 травня дещо спростили роботу ТЦК, зазначив Андрій Мороз.

“Найкорисніша новація – це, звичайно, оновлення військово-облікових даних. Тепер ми маємо актуальні дані про військовозобов’язаних, їх місце реєстрації, номер телефону. Адже багато осіб зареєстровані були за однією адресою, а проживали за іншою. Таким чином ми не могли вручити цим військовозобов’язаним повістки, бо не знали їхнього місця перебування”, – пояснив він.

Зміни у законодавстві дають можливість ТЦК і СП зібрати актуальні дані про військовозобов’язаних і внести їх в систему “Оберіг”.

“Тепер ми розуміємо, де людина живе, як з нею можна зв’язатися, де вона працює”, – зазначив тимчасовий виконувач обов’язків заступника начальника Івано-Франківського ТЦК.

З 18 травня 2024 року, чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані завжди мати при собі військово-обліковий документ в паперовій або електронній формі (разом з документом, що посвідчує особу) та пред’являти його на вимогу ТЦК, поліцейського чи прикордонника.

Ті, хто не оновив свої військово-облікові дані до 16 липня 2024 року, все одно повинні це зробити. За ігнорування цієї вимоги передбачений штраф.

Романчук Микола

Recent Posts

У лікарні з переломом черепа: “кадирівці” викрали росіянина за “зйомку їх дислокації”

Бійці спецпідрозділу "Ахмат" викрали жителя Бєлгородської області РФ за те, що він знімав відео поряд…

10 хв. ago

Українців позбавлять грошей у жовтні: для кого допомоги та виплат більше не буде

Починаючи з 1 жовтня, деякі українці можуть втратити право на державну допомогу. Це стосується, зокрема,…

19 хв. ago

В Україні з 1 жовтня серйозно зростуть податки: що потрібно знати

В Україні з 1 жовтня 2024 року суттєво зростуть податки. Відповідний законопроєкт за №11416-д Верховна Рада…

31 хв. ago

Трамп закликав до “імпічменту та юридичної відповідальності” Гарріс

Кандидат на посаду президента США від республіканців Дональд Трамп зажадав відставки віцепрезидентки та кандидатки в…

40 хв. ago

Українці можуть вийти на пенсію після 60 років: як це вплине на розмір виплати

Попри повномасштабну війну в країні, українці й надалі отримують свої пенсії та звертаються за їх призначенням. Щоб…

51 хв. ago

Це довго тримали в секреті: які солодощі корисні для організму – ви дуже здивуєтеся

Мармелад — універсальні ласощі, які добре поєднуються з багатьма продуктами, і вони приносять певну користь…

1 годину ago