Хто гальмує запровадження економічного бронювання в Україні, розповів міністр фінансів

На думку міністра фінансів Сергія Марченка, економічне бронювання давно треба було запровадити. Натомість це питання досі дискутується через свою складність. Про це очільник Мінфіну повідомив 29 вересня під час тематичної дискусії, що проходила в рамках спільного з EFI Group проєкту LB.ua «Нова країна».

«Коли ви спілкуєтесь із військовими, ви їх ніколи не переконаєте, що це потрібно робити. Ніколи. Вони кажуть: давайте ми теж зараз 35 тисяч заплатимо і підемо трошки відпочинемо. І на це питання я не знаю відповіді. Хоча я розумію прекрасно, що відбувається. Оскільки, умовно кажучи, ми бачимо корупцію в ВЛК, ТЦК, кордони. Люди ж всі розумні. Вони всі шукають спосіб, як не зробити. Знову ж таки, бронювання, воно ж у нас є. Мільйон чоловіків заброньовано. Тому якби це був дійсно прозорий спосіб, коли ти платиш податки, реєструєшся, і це тобі дозволяє як мінімум бути гарантованим, що тебе не спіймають, відразу не «запакують» і не відправлять кудись без твого відома, було б краще. Але дискусія непроста, тому що має поєднуватись з планами мобілізації, з розумінням того, що там відбувається, які є потреби, і чи вони повністю закриті. Наскільки я розумію, вони не повністю закриті, тому питання економічного бронювання досі дискутується», — зазначив Сергій Марченко

Про можливість запровадження економічного бронювання в найближчому часі повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев в інтерв’ю РБК, підтвердивши реальність цієї ініціативи, але зауваживши, що питання є складним з соціально-політичної точки зору. За його словами, Згідно з розрахунками Міністерства фінансів, щомісячні надходження в бюджет від економічного бронювання можуть становити близько 8 мільярдів гривень, враховуючи, що більшість військовозобов’язаних, які нині працюють за зарплату менше 35 тисяч гривень, отримуватимуть саме цю суму. 

Ідея запровадження в Україні економічного бронювання – це складне питання, яке зараз активно обговорюється в парламенті. Наразі напрацьовуються кілька окремих документів із різними підходами, а остаточної редакції проєкту закону ще немає. Про це 25 вересня розповів народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан.

Романчук Микола

Recent Posts

Тариф на газ з 1 жовтня: скільки доведеться платити за кожен кубометр

В Україні до кінця квітня наступного року вартість газу для населення не зміниться. Однак кількість…

2 хв. ago

Збільшити арсенал удвічі: КНДР готова виробити 90 ядерних боєголовок

За інформацією південнокорейської розвідки, Пхеньян має у своєму арсеналі близько 50 ядерних боєголовок, що підтверджує…

14 хв. ago

Хотіли досягнути безсмертя: археологи розкопали рідкісні артефакти фракійців у Туреччині

Починаючи з 2000 року, постійні розкопки в стародавньому місті Герейон Тейхос, розташованому на північному заході…

23 хв. ago

37-річний чоловік з’їв “чарівні” гриби та залишився без пеніса: що сталося

В Австрії чоловік ампутував власний пеніс сокирою після того, як прийняв велику дозу психоделічних грибів.…

32 хв. ago

Якою буде мобілізація у жовтні та як оформити відстрочку правильно

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація, однак деякі українці мають право на відстрочку від призову.…

43 хв. ago

На “нуль” не відразу: у 80-й ОДШБр розповіли, як готують новобранців до війни з РФ

У 80-й ОДШБр показали, як готують новобранців до бойових дій. У пресслужбі заявили, що людей одразу після мобілізації…

50 хв. ago