Як військовослужбовцю отримати направлення на ВЛК та куди звертатися, якщо його не видають

Українські військові після отримання поранень мають пройти військово-лікарську комісію, аби медики змогли визначити подальшу придатність до служби. Крім того, комісія у разі необхідності може надати направлення на продовження терміну лікування бійця. Адвокат Віра Проніна для “РБК-Україна” розповіла, як захиснику отримати направлення на ВЛК та що робити, якщо його не видають. 

Коли можуть направляти на ВЛК

За словами юриста, на військово-лікарську комісію можуть направляти з двох причин – для визначення причинного зв’язку травми чи каліцтва з військовою службою або ж для визначення ступеня придатності до військової служби. 

Щодо першого випадку після травми, поранення або захворювання ВЛК визначає наявність або відсутність зв’язку між цими станами та службою в ЗСУ, виконанням бойового завдання. 

“Встановлення причинного зв’язку між захворюванням, травмою, пораненням, контузією, каліцтвом та військовою службою є важливим та необхідним при отриманні відповідних грошових виплат. Для цього обов’язково необхідно отримати підтверджуючі документи від військової частини щодо обставин набуття травм, поранень, захворювань тощо”, – пояснила Проніна.

Щодо другого випадку, коли військові направляються на медогляд ВЛК, після обстеження або лікування його у закладі охорони здоров’я, при наявності хвороби, наслідків поранення, які зумовлюють непридатність до військової служби або “часткову” придатність, а саме служби у військових частинах забезпечення,  ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, охороні тощо.

“Військовослужбовці направляються на медичний огляд для встановлення ступеня придатності до військової служби за рішенням начальника (керівника) закладі охорони здоров’я (медзакладу) на підставі подання начальника (керівника) лікувального відділення, в якому обстежується лікується військовослужбовець”, – підкреслила адвокат.

Юрист додає, що захворювання або отримана травма, які не призвели до порушення функцій органів виключає необхідність проходження ВЛК, адже ступінь придатності до військової служби не змінився. 

“У випадках, коли військовослужбовець ухиляється від призначеного обстеження або порушує лікарняний (госпітальний) режим, його можуть виписати без проходження ВЛК. Про відмову в обстеженні повідомляється командир військової частини”, – підкреслила Проніна.

Хто може видати направлення на ВЛК

Направлення на медичний огляд ВЛК видає:

  • прямий начальник (від командира частини й вище);
  • начальники штатних ВЛК, керівники ТЦК та СП;
  • начальники (керівники) закладу охорони здоров’я за місцем лікування;
  • органи військового управління/підрозділи Військової служби правопорядку Збройних Сил України;
  • прокуратура, суд.

Відомо, що до складу військово-лікарської комісії входять: 

  • хірург,
  • терапевт,
  • невропатолог,
  • офтальмолог,
  • оториноларинголог,
  • для жінок – гінеколог,
  • за медичними показниками, лікарі інших спеціальностей.

Також обов’язково беруться загальні аналізи крові та сечі, ЕКГ-дослідження, рентгенологічне обстеження органів грудної клітки.

Крім того, направлення на медогляд ВЛК під час лікування видає начальник медзакладу (за поданням начальника лікувального відділення або профільного фахівця) у двох випадках:

  • якщо під час обстеження або лікування у медзакладі, лікар виявив захворювання чи травми, які зумовлюють непридатність до військової служби;
  • якщо після лікування є потреба у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою (після поранення), або у звільненні від виконання службових обов’язків (зокрема повторно).

Щодо направлення на медогляд ВЛК з військової частини, то воно видається начальником медичної служби з підписом командира військової частини. Під час прибуття до військової частини після лікування військовий складає та подає рапорт на ім’я командира в/ч з доповіддю про завершення лікування та запитом про направлення на проходження ВЛК.

Рапорт можна подати в письмовому вигляді, або через мобільний застосунок “Армія+”.

“Направлення на медогляд ВЛК від ТЦК та СП видається під час відпустки для лікування після захворювання чи поранення. У разі необхідності, потрібно за декілька днів до завершення відпустки звернутись до керівника ТЦК та СП щодо направлення на повторний медичний огляд за місцем проведення відпустки для визначення придатності до військової служби або для вирішення питання про потребу у продовженні відпустки для лікування у зв’язку із хворобою/після поранення”, – наголошує юрист. 

Що робити, якщо не видають направлення на ВЛК

Якщо військова частина та інші уповноважені особи незаконно відмовляють у направленні на ВЛК, потрібно:

  • зателефонувати на “гарячу лінію” Міністерства оборони України (1512), повідомивши про проблему;
  • у разі відсутності реакції військовослужбовець може подати заяву до суду з вимогою зобов’язати командира військової частини надати направлення на ВЛК.
Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

4 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

4 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

4 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

4 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

4 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

4 години ago