На вчителях економитимуть ще більше: нові зміни від уряду з 1 вересня

Освітня сфера в Україні залишається найменш оплачуваною серед усіх секторів економіки. Напередодні нового навчального року це питання стає ще більш актуальним, адже зарплати вчителів не тільки низькі, але й з кожним роком зростають найповільніше.

За даними Мінекономіки, середньомісячна заробітна плата у сфері освіти у першому кварталі 2024 року становила 12 649 гривень. Це найнижчий показник серед усіх секторів економіки в Україні. І хоча зарплати вчителів дещо зросли порівняно з минулим роком, це зростання було найменшим серед усіх інших сфер діяльності.

Вчитель на уроці

Ці цифри показують, що сфера освіти залишається вкрай недооціненою, а оплата праці педагогів – однією з найбільших проблем. Зарплати освітян опинилися під ще більшим тиском через урядовий законопроєкт №11416, який передбачає збільшення військового збору з 1,5% до 5% для всіх найманих працівників, включно з педагогами. Це означає, що зарплати вчителів “на руки” зменшаться, що ще більше посилить їх фінансові труднощі.

Кабінет Міністрів України змінив правила отримання освітньої субвенції: тепер виплати за простій будуть надаватися лише вчителям та працівникам інклюзивно-ресурсних центрів, які перебувають в Україні. Раніше ці кошти отримували всі, незалежно від місця перебування.

Вчителі на педраді Фото: youtube

Це рішення має на меті зекономити кошти бюджету, але насправді залишить без підтримки тих освітян, які знаходяться за кордоном. Ці зміни вступають в дію з моменту опублікування та будуть застосовуватися з 1 вересня 2024 року.

Це рішення уряду щодо скорочення витрат знову вдарить по вчителям, які й так є однією з найменш захищених категорій. Фінансові обмеження послаблюють статус професії вчителя та ставлять під сумнів майбутнє освіти в Україні.

Незважаючи на важливість освіти, влада не надає пріоритету підтримці вчителів, залишаючи їх сам на сам з фінансовими труднощами.

Ольга Степанова

Recent Posts

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

4 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

13 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

26 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

33 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

45 хв. ago

Рослини “розмовляють” одна з одною, і ми зможемо незабаром вивчити їхню мову – науковці

Багато хто сприймає рослини як мовчазні та пасивні, проте сучасна наука показує, що ці зелені…

54 хв. ago