Штрафи від ТЦК: як правильно оскаржити та за що можна загриміти до в‘язниці

Оскарження штрафів, накладених територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), залишається у віданні судової гілки влади. Вирішення кожного окремого випадку залежатиме від сукупності факторів та обставин, які будуть враховані судом під час розгляду справи.

Артем Бондар, адвокат по військовому праву адвокатського об’єднання “Актум”, повідомив подробиці для видання “Телеграф“.

Він наголосив на тому, що судова практика за позовами пов’язаними з мобілізацією лише формується. ТЦК наразі що мало застосовують механізм штрафів, а громадяни рідко їх оскаржують.

Адвокат зазначив, якщо чоловік одружився чи змінив місце проживання 2021 року й досі не повідомив цю інформацію у ТЦК, він скоїв правопорушення. Водночас правознавець не назвав, як саме можуть покарати у такому випадку.

Також він назвав й ситуацію стосовно дотримання термінів, що надаються для накладення штрафу. Якщо військовозобов’язаний, зі слів юриста, по повістці не з’явився, скажімо, на 1 червня 2023 року, на нього може бути застосований штраф тільки в період до 1 червня 2024 року.

“Але це не врятує порушника від нової повістки та накладення штрафу, якщо він проігнорує його знову”, – повідомив фахівець.

Чи можуть забрати єдине житло за несплату штрафу від ТЦК

За неоновлення даних військовозобов’язаних керівники ТЦК тепер можуть застосовувати штрафні санкції у сумі 17000-25000 грн. Кошти стягуватимуть із рахунків та майна, якщо не сплатити штраф. Адвокат розповів, якщо військовозобов’язаний не сплатив, але має єдине житло, то таке майно з земельною ділянкою забрати не вдасться, оскільки сума стягнення не перевищує 160 000 грн. Звернути стягнення теоретично можна на нерухоме майно лише у разі, якщо було відкрито зведене виконавче провадження.

Ольга Степанова

Recent Posts

У британських поїздах заборонили додатки для знайомств

Один із найбільших залізничних операторів Великої Британії Northern вирішив обмежити можливість своїм пасажирам користуватися в…

20 хв. ago

8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків: її знайшли за 30 км від дому (відео)

У Бетфорді в штаті Огайо в США 8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків і поїхала за…

22 хв. ago

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

46 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

54 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

1 годину ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

1 годину ago