Повістки після оновлення даних з 1 серпня: коли ТЦК виписуватимуть перші штрафи

Після 16 липня українцям при мобілізації в Україні можна очікувати хвилі повісток, які розсилатимуть територіальні центри комплектування (ТЦК). Повістки будуть отримувати деякі категорії населення, і якщо на них не відреагувати, то військкоми випишуть перший штраф. Про деталі дій ТЦК і штрафів адвокат Роман Сімутін розповів ТСН.

Штрафи ТЦК при мобілізації в Україні

Сімутін пояснив, що, за його оцінками, перші штрафи за порушення вимог мобілізації в Україні почнуться з 20 серпня або з вересня 2024 року. Терміни він відраховує з 16 липня — дня, до якого військовозобов’язані повинні були оновити дані у ТЦК.

“Якщо комусь вже відправили повістки після 16 липня, то в кінці серпня можна очікувати перші постанови”, — сказав він, нагадавши, що штрафи — від 17 до 25,5 тис. грн.

Хто отримає повістку

При посиленні мобілізації в Україні повістку у серпні і протягом наступних місяців отримають не усі військовозобов’язані, зауважив адвокат. Зокрема, з 4,6 млн українців, які оновили дані до 16 липня, слід відняти заброньованих і непридатних. Таким чином може залишитись, орієнтовно, 1,5 млн ос. — військовозобов’язаних, придатних, незаброньованих, з оновленими даними ТЦК. Саме ці люди найближчим часом можуть отримати повістку на проходження військово-лікарської комісії, зауважив співрозмовник журналістів.

“Не виключено, що тим, хто не має відстрочки та бронювання – їм прийдуть повістки”, — заявив Сімутін.

Які терміни у повістки

Зазначимо, раніше Фокус писав про те, скільки часу має військовозобов’язаний, щоб прийти у ТЦК, отримавши повістку при мобілізації в Україні. Адвокат Сергій Дубко описав процедуру оформлення та надсилання цього документа:

  • спершу повістку підписує керівник військкомату;
  • потім є 48 годин, щоб надіслати її громадянину;
  • громадянин має два тижні на те, щоб з’явитись до військкомату.

Якщо порушити цю вимогу, то ТЦК має право оформити постанову про штраф в умовах посилення мобілізації в Україні. Оформлення покарання також займатиме певний час, пояснила юристка Міноборони на YouTube-каналі відомства. Швидкість, з якою це робитиметься, залежить від особливостей організації роботи у кожному окремому військкоматі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Експерти назвали 10 популярних автомобілів, які не проїдуть без ламання навіть 160 тисяч км

Придбання автомобіля є серйозним фінансовим рішенням, особливо в умовах війни та постійного зростання цін. Надійність…

18 секунд ago

Українські біженці сплатили понад 205 мільйонів євро податків у Литві за два роки

З початку повномасштабної війни, яку розпочала Росія, українці, що переїхали до Литви, активно сприяють економічному розвитку…

2 хв. ago

У британських поїздах заборонили додатки для знайомств

Один із найбільших залізничних операторів Великої Британії Northern вирішив обмежити можливість своїм пасажирам користуватися в…

25 хв. ago

8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків: її знайшли за 30 км від дому (відео)

У Бетфорді в штаті Огайо в США 8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків і поїхала за…

27 хв. ago

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

51 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

60 хв. ago