Повістки після оновлення даних з 1 серпня: коли ТЦК виписуватимуть перші штрафи

Після 16 липня українцям при мобілізації в Україні можна очікувати хвилі повісток, які розсилатимуть територіальні центри комплектування (ТЦК). Повістки будуть отримувати деякі категорії населення, і якщо на них не відреагувати, то військкоми випишуть перший штраф. Про деталі дій ТЦК і штрафів адвокат Роман Сімутін розповів ТСН.

Штрафи ТЦК при мобілізації в Україні

Сімутін пояснив, що, за його оцінками, перші штрафи за порушення вимог мобілізації в Україні почнуться з 20 серпня або з вересня 2024 року. Терміни він відраховує з 16 липня — дня, до якого військовозобов’язані повинні були оновити дані у ТЦК.

“Якщо комусь вже відправили повістки після 16 липня, то в кінці серпня можна очікувати перші постанови”, — сказав він, нагадавши, що штрафи — від 17 до 25,5 тис. грн.

Хто отримає повістку

При посиленні мобілізації в Україні повістку у серпні і протягом наступних місяців отримають не усі військовозобов’язані, зауважив адвокат. Зокрема, з 4,6 млн українців, які оновили дані до 16 липня, слід відняти заброньованих і непридатних. Таким чином може залишитись, орієнтовно, 1,5 млн ос. — військовозобов’язаних, придатних, незаброньованих, з оновленими даними ТЦК. Саме ці люди найближчим часом можуть отримати повістку на проходження військово-лікарської комісії, зауважив співрозмовник журналістів.

“Не виключено, що тим, хто не має відстрочки та бронювання – їм прийдуть повістки”, — заявив Сімутін.

Які терміни у повістки

Зазначимо, раніше Фокус писав про те, скільки часу має військовозобов’язаний, щоб прийти у ТЦК, отримавши повістку при мобілізації в Україні. Адвокат Сергій Дубко описав процедуру оформлення та надсилання цього документа:

  • спершу повістку підписує керівник військкомату;
  • потім є 48 годин, щоб надіслати її громадянину;
  • громадянин має два тижні на те, щоб з’явитись до військкомату.

Якщо порушити цю вимогу, то ТЦК має право оформити постанову про штраф в умовах посилення мобілізації в Україні. Оформлення покарання також займатиме певний час, пояснила юристка Міноборони на YouTube-каналі відомства. Швидкість, з якою це робитиметься, залежить від особливостей організації роботи у кожному окремому військкоматі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Генерал США Ходжес розповів, хто скине Путіна з престолу

Олігархи, які знаходяться у найближчому оточенні президента РФ Володимира Путіна, можуть почати протидіяти йому та…

9 хв. ago

Якщо в бригаді безлад, то в них і грошей немає: боєць з 3-ї ОШБр про скарги на недоплати

Ветеран російсько-української війни Роман з Третьої штурмової бригади прокоментував проблему зі скаргами від деяких бійців на недоплати…

16 хв. ago

Просив мобілізувати до ЗСУ: в Тернополі п’яний чоловік “штурмував” ТЦК

У Тернополі нетверезий чоловік, який має відстрочку від служби, намагався "штурмувати" територіальний центр комплектування (ТЦК) та вимагав,…

28 хв. ago

У Китаї виявили новий вірус, який вражає мозок

Вчені виявили в Китаї новий вірус, що передається кліщами, який може заражати людей. У деяких випадках він…

37 хв. ago

“Повинні рости у ненависті”: український політик закликав заборонити дітям виїзд із країни

Виїзд за кордон українських дітей треба заборонити. Вони не повинні чути польську чи німецьку мови,…

57 хв. ago

Україна посіла сьоме місце в медальному заліку Паралімпіади-2024

У неділю, 8 вересня, збірна України завершила виступи на Паралімпійських іграх-2024 в Парижі. За 11 змагальних днів у столиці Франції наші паралімпійці завоювали 82 медалі: 22 золоті, 28 срібних та…

1 годину ago