“Нікому воювати”: У Міноборони пояснило, чому потрібно мобілізувати українців до 25 років

Міністерство оборони відхилило три законодавчі ініціативи, подані народними депутатами, які передбачали повну заборону мобілізації чоловіків віком до 25 років.

Нагадаємо, що хоча мобілізаційний вік нині – 25 років, однак хлопців, яких за старим законом визнали обмежено придатними, можуть мобілізувати. Про це повідомляє  «Судово-юридична газета».

Після цього у Верховній Раді для вирішення проблеми були зареєстровано три законопроекти 11379 та альтернативні 11379-1 та 11379-2. Однак жоден з них не розглянутий.

Член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки Соломія Бобровська повідомила, що Міноборони і Генштаб висловилися проти цих проектів.

«Комітет розглянув колізію, яка виникла після ухвалення законопроекту про мобілізацію. При підготовці законопроекту це питання упустили, і тепер маємо ситуацію, що здорові хлопці, яким по 25 років – не підлягають призову, а обмежено придатні у воєнний час, непридатні в мирний час – підлягають мобілізації. Логіка відсутня, закон сам формує нерівність і несправедливий підхід.

Попри те, що МОУ та ГШ було проти, рішення наразі наступне: на базі альтернативних законопроектів буде створений комітетський законопроеєкт 11379-д, який буде одразу запропоновано до голосування у Верховній Раді за основу та в цілому», – вказала вона.

Чим аргументує Міноборони

Висновки Міноборони, в яких воно аргументує, чому проти повної заборони на мобілізацію до 25 років, зводяться до того, що має місце «тенденція зменшення кількості і якості людського мобілізаційного ресурсу».

«Внесення запропонованих змін буде спрямовано на розширення категорій громадян, які будуть мати відстрочку від призову на військову службу.

Також у пояснювальній записці не зазначено обґрунтування необхідності надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним, які мають військові звання рядового, сержантського та старшинського складу запасу та військово-облікову спеціальність.

При існуючій тенденції зменшення кількості і якості людського мобілізаційного ресурсу в умовах тривалої збройної агресії російської федерації, прийняття законопроєкту поставить під загрозу виконання заходів стосовно доукомплектування Збройних Сил України, виконання ними завдань щодо захисту держави та відновлення її територіальної цілісності» – вказує Міноборони у висновку за підписом Рустема Умєрова.

У висновку на інший законопроект Міноборони вказує, що «певна кількість громадян України використовували норми законодавства стосовно визнання призовників непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час для ухилення від проходження строкової військової служби», проте не вказано, як мали його «використовувати» особи, які і так не досягли мобілізаційного віку.

Ольга Степанова

Recent Posts

США підготували сценарій удару по РФ у разі застосування ядерної зброї проти України

У 2022 році Сполучені Штати Америки попередили Росію – у разі використання ядерної зброї проти…

4 хв. ago

Українців закликають відкласти вихід на пенсію: яка причина

Пенсійний фонд України радить громадянам замислитися над можливістю відкласти вихід на пенсію. Такий крок може…

12 хв. ago

“Потребує молодих”: військовий назвав оптимальний вік для мобілізації

Мобілізаційний вік в Україні має бути знижений, вважає майор бригади "Рубіж" Нацгвардії та Герой України…

23 хв. ago

Під згорілим вщент Нотр-Дамом знайшли свинцевий саркофаг: його відкрили і оторопіли

Під культовим собором Нотр-Дам-де-Парі в Парижі після масштабної пожежі знайшли два саркофаги. В одному з них містилося тіло…

32 хв. ago

Росіяни стали активніше здавати секс-іграшки як заставу під кредити

Росіяни найчастіше з рухомого майна віддають у заставу для кредитів автомобілі, але серед забезпечення трапляються…

40 хв. ago

Заплатять за повернення додому: де можна отримати 34 тисячі доларів за спаковані валізи

Українські біженці, які знайшли притулок у Швеції, можуть отримати суттєву грошову допомогу за повернення на…

47 хв. ago