Наживаються безбожно: в Раді хочуть позбавити ТЦК права заробляти на бронюванні українців

Парламент України розгляне законопроект, спрямований на мінімізацію корупційних ризиків у процесі бронювання громадян. Запропоновані зміни до законодавства стосуються діяльності територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Відповідний проєкт закону отриманий Верховною Радою України 29 липня. Наразі там відсутні супровідні документи до нього.

Однак спеціально для “Телеграфу” автор законопроєкту, народний депутат Мазурашу Георгій Георгійович надав порівняльну таблицю до документа.

Порівняльна таблиця до законопроєкту

Зокрема, пропонується доповнити статтю 25 закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” додатковою частиною. Відповідно до запропонованих змін якщо для оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації необхідна довідка або інші документи від територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК та СП — ред.), останній зобов’язаний за письмовим запитом невідкладно (не пізніше трьох робочих днів) видати відповідні документи (або відповідь про їх відсутність) громадянину, якому оформлюють бронювання, та\або організації, яка оформлює відстрочку працівнику.

Також зазначається, що громадянин, який звертається до ТЦК та СП, не підлягає направленню на військово-лікарську комісію та призову на військову службу під час мобілізації протягом десяти днів від дня звернення або до прийняття рішення уповноваженим органом щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації для цього громадянина.

“Основний обʼєкт знущань у цьому випадку — вимушені переселенці, які на даний час не стоять на обліку, багато з них “там” не мають куди звертатися, бо ті військомати на окупованій території, а коли оформляють бронювання, потрібен документ, що стоять на обліку військовозобовʼязаних” — додав автор законопроєкт, народний депутат Георгій Мазурашу в ексклюзивному коментарі “Телеграфу”.

Він розповів, що працівники ТЦК розглядають всіх як “суто як потенційну одиницю у тих планах мобілізації “для кількості”. Їм все одно на бронь, але завершити бронювання вони можуть за “гонорар” в “5 тисяч”.

На своїй сторінці в Facebook автор законопроєкт зазначає, що ця норма допоможе усунути механізми для створення корупції у ТЦК СП.

“Ще одна законодавча ініціатива, за яку на мене будуть злитися хабарники і схематозники, які діють проти інтересів громадян і країни, створюючи передумови для отримання “гонорарів” за вирішення проблем, які вони самі штучно і створюють…”, — уточнив Георгій Мазурашу.

Депутат додав, що у працівників ТЦК та СП треба забрати всі ці механізми для створення корупційних умов. Вони мають фахово займатись пошуком реально спроможних захищати Вітчизну.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

3 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

3 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

3 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago