Борги за комуналку: кому можуть відрізати воду та тепло

Заборгованість мешканців столиці за водопостачання, опалення та водовідведення досягла приголомшливої ​​суми у 7,5 млрд грн. Ця інформація надійшла від комунального підприємства "Київтеплоенерго".

У компанії також попередили про можливі штрафні санкції для боржників, повідомляє “Фокус”.

За даними Київтеплоенерго, загальний борг киян за послуги гарячого водопостачання та опалення перевищує 6,2 млрд. грн. Додатково заборгованість за холодну воду та водовідведення становить близько 1,2 млрд грн.

“Майже 4,5 млрд боргу припадає на 16% споживачів. Близько 10% абонентів не здійснили жодної оплати за спожиті послуги за весь минулий опалювальний сезон 2023/2024 років”, – зазначив Костянтин Лопатін, директор структурного підрозділу “Енергозбут”.

Важливо, що близько мільйона особових рахунків у столиці, 160 тисяч тривалий час накопичують заборгованість і не звертаються щодо реструктуризації.

Пільги на комуналку

Енергетичний експерт Юрій Корольчук вказує на різні категорії боржників. Дехто справді не має фінансової можливості оплачувати рахунки, а інші принципово не платять, навіть маючи кошти. При цьому він додав, що “рано чи пізно тарифи піднімуться, а борги зростатимуть і виникне патова ситуація”.

Корольчук також зазначив, що серед боржників є власники кількох квартир, які перестали здавати житло в оренду, а також тимчасово не проживають у своєму житлі через виїзд за місто, до іншого міста чи за кордон.

Реструктуризація комунальних боргів

Для тих, хто не може повністю сплатити заборгованість, “Київтеплоенерго” пропонує реструктуризацію боргу. Юлія Петрик, заступник комерційного директора “Центру комунального сервісу”, повідомила зростання кількості укладених договорів реструктуризації.

“За останні півроку в ЦКС уклали 563 договори реструктуризації, з яких 344 – за послуги гарячого водопостачання та тепла. Це вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року”, – розповіла вона.

Реструктуризація дозволяє не лише уникнути штрафних санкцій, а й зберегти право на отримання субсидії. Адже споживачам, які мають заборгованість за спожиті послуги понад три місяці та перевищують 680 грн., субсидія не нараховується.

Тарифи на комуналку в Україні

Щоб укласти договір реструктуризації, необхідно зробити такі кроки:

  • звернутися до будь-якого сервісного центру;
  • без відвідування сервісного центру дистанційно передати документи через месенджер у Facebook, Skype або Telegram або підписати договір за допомогою ЕЦП;
  • надати спеціалісту відповідну заяву у довільній формі;
  • додати до заяви документи: паспорт (або ID-картку), картку платника податків (якщо ІПН немає в ID-карті), правовстановлюючий документ на квартиру та витяг з державного реєстру прав на нерухоме майно.

Наслідки несплати

У грудні 2023 року Кабінет Міністрів України скасував мораторій на застосування штрафних санкцій до боржників. Тепер споживачі зобов’язані платити пеню у разі несвоєчасних платежів, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення.

“Наразі йдеться не про безкарність, а про низку надто поганих прийнятих рішень, які призвели до катастрофічної ситуації у житлово-комунальному господарстві”, – зазначив Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг.

Він зазначив, що в Україні є необхідність капітального ремонту 90% житлового фонду, де втрати тепла та води становлять 40-50%. За його оцінками, для вирішення цієї проблеми потрібні “сотні мільярдів доларів”.

При цьому експерти сходяться на думці, що єдиним виходом може стати обмеження постачання послуг боржникам. Однак, як зазначає Юрій Корольчук, це питання залишається відкритим, особливо щодо впливових осіб.

“Люди, які відносять себе до “вищої касти”, часто вважають, що можуть не платити. Чи зможуть постачальники натиснути на цю “касту” – питання відкрите”, – додав він.

Лисенко Катерина

Recent Posts

У Китаї виявили новий вірус, який вражає мозок

Вчені виявили в Китаї новий вірус, що передається кліщами, який може заражати людей. У деяких випадках він…

7 хв. ago

“Повинні рости у ненависті”: український політик закликав заборонити дітям виїзд із країни

Виїзд за кордон українських дітей треба заборонити. Вони не повинні чути польську чи німецьку мови,…

27 хв. ago

Україна посіла сьоме місце в медальному заліку Паралімпіади-2024

У неділю, 8 вересня, збірна України завершила виступи на Паралімпійських іграх-2024 в Парижі. За 11 змагальних днів у столиці Франції наші паралімпійці завоювали 82 медалі: 22 золоті, 28 срібних та…

39 хв. ago

У Карпатах вдарили приморозки, температура опустилася нижче нуля

У горах Буковини вже вдарили приморозки: температура опустилася до мінус трьох градусів морозу. Світлини морозного…

48 хв. ago

Між Путіним та Лукашенком назріває конфлікт через російські дрони в Білорусі

Через розпорядження самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка збивати у повітряному просторі Білорусі безпілотники, чиї б…

57 хв. ago

Криптовласники “потрапили” до списку садистів та психопатів: результати дослідження

Дослідження, проведене вченими з Університетів Торонто та Майамі, дало досить несподівані результати: власники криптовалюти найчастіше…

1 годину ago