Тарифи на комуналку сильно підвищаться: що передбачає нова домовленість української влади із МВФ

Український уряд оновив меморандум із Міжнародним валютним фондом (МВФ), який надасть фінансову допомогу у розмірі 8 млрд доларів. Однак один із пунктів домовленостей передбачає підвищення тарифу на газ та електроенергію для населення. Про це йдеться в тексті документа, опублікованого на порталі фонду.

«Потенційні реформи, як тільки дозволять умови, включають додаткове поступове підвищення тарифів (з урахуванням нової методології тарифів та соціальних міркувань під час війни), забезпечення зовнішнього фінансування та надання прозорої та винятково прямої бюджетної підтримки енергетичним держпідприємствам», – зазначено в меморандумі.

Як тільки війна закінчиться, буде потрібне поступове підвищення тарифів на газ та електроенергію з метою відшкодування витрат, з одночасним виділенням адекватних цільових ресурсів для захисту вразливих домогосподарств, стверджується в документі. На яку саме суму буде зростання, не вказується.

«З 1 червня 2024 року ми збільшили тарифи на електроенергію для населення на 64%, наблизивши тарифи до рівнів окупності та скоригувавши стимули до використання електроенергії в опалювальний сезон», – сказано в меморандумі.

Оновлений меморандум із МВФ підписали президент Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова Нацбанку Андрій Пишний. Він містить добровільні зобов’язання влади країни здійснити певні кроки.

Ольга Степанова

Recent Posts

Times про можливий конфлікт РФ і США: де проходять “червоні лінії” Путіна, знає тільки він

Песимісти у США, які б'ють на сполох з приводу ризику прямого військового конфлікту між США і…

5 хв. ago

Росія повинна страждати: в Конгресі США підтримують розширення дозволів Україні на удари по РФ

В Палаті представників Конгресу США підтримують розширення дозволів на застосування американської зброї Україною для ударів по Росії.…

8 хв. ago

Орбан приїде до Києва 2 липня з неочікуваним візитом – The Guardian

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідає Київ у вівторок, 2 липня. Несподіваний візит одного з найбільш проросійських лідерів…

13 хв. ago

Чи втратить багатодітний батько право на відстрочку у разі розлучення

Багатьох цікавить питання, чи втрачає чоловік право на відстрочку від військової служби у разі розлучення з дружиною.…

15 хв. ago

Удар був, але вгамуйте емоції: в ЗСУ підтвердили російську атаку на аеродром у Миргороді

Окупаційна армія РФ справді вдарила по військовому аеродрому у Миргороді Полтавської області, проте ЗСУ не зазнали таких…

32 хв. ago

У Чернігові військовозобов’язаного зі зламаною ключицею засудили за ухилення від мобілізації

У Чернігові чоловіка зі зламаною ключицею визнали винним в ухилення від призову на військову службу та засудили…

35 хв. ago