Доведеться платити більше: як зміниться вартість комуналки в Україні з 1 липня

Вартість комунальних послуг в Україні постійно зазнає змін, зокрема, у червні зросли тарифи на постачання електроенергії. “ТСН.ua” розповіло, скільки українцям потрібно буде платити за газ, воду та світло з 1 липня 2024 року.

Тарифи на електроенергію

Від 1 червня вартість світла становить 4,32 грн за кВт/год. Таке рішення ухвалили на засіданні Кабінету міністрів України. Цей тариф діятиме до 30 квітня 2025 року включно, тобто з 1 липня ціни на електроенергію для її споживачів не зростатимуть.

Водночас у Міненерго пояснили, що за середнього щомісячного споживання електроенергії в обсязі 170 кВт/год платіжка за електроенергію, у порівнянні з травнем 2024 року, зросте на 285 грн.

Журналісти також зазначили, що на період опалювального сезону (з 1 жовтня по 30 квітня наступного року) для споживачів, які використовують електроопалювальні установки, передбачений пільговий тариф — 2,64 грн/кВт год, але лише за умови, що у цей час споживання електроенергії не перевищуватиме 2000 кВт/год на місяць.

Крім того, “нічний тариф” для споживачів, які мають встановлені двозонні лічильники, становитиме 2,16 грн за кВт/год.

Вартість газу

З 1 липня 2024 року вартість газу для 98% побутових споживачів в Україні залишиться без змін та становитиме 7,96 грн за кубометр газу. Така ціну “Нафтогаз України” зберігатиме до 30 квітня 2025 року.

Водночас вартість блакитного палива для споживачів 11 інших газопостачальних компаній коливатимуться від 7,70 до 9,99 грн.

Скільки коштуватиме вода

Як повідомили в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), тарифи на воду залишаться без змін. Тобто з 1 липня 2024 року більшість споживачів платитиме за постачання та водовідведення води стільки ж, скільки платили, починаючи з лютого 2022 року.

Проте журналісти зауважили, що в деяких населених пунктах вартість води може зрости, якщо таке рішення ухвалить місцева влада, як це відбувається у Смілі Черкаської області, де вже двічі після повномасштабного вторгнення РФ ціни на воду зростали.

“Детальну інформацію щодо тарифів на воду споживачам слід з’ясовувати у постачальників, адже в кожного водоканалу ціни різні (вартість залежить від доступу до водних ресурсів, вартості електроенергії, реагентів тощо)”, — йдеться у матеріалі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ухилянтів разом з цигарками “зашили” у стінку мікроавтобуса

На Закарпатті прикордонники Мукачівського загону викрили 41-річного жителя села Дюла на спробі незаконного підробітку одразу…

2 хв. ago

Найдовший циклон в історії: названо рекордсмена серед штормів, який протримався 36 днів

Циклон "Фредді", який перетнув усю південну частину Індійського океану, перш ніж завдати шкоди південно-східній Африці…

3 хв. ago

Росія оголосила у розшук заступника командувача Сухопутних військ України

Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило у розшук заступника командувача Сухопутних військ України Олександра Нестеренка. Відповідна…

7 хв. ago

Астрономічна сума: названо ціну американського винищувача шостого покоління

Перспективний американський винищувач шостого покоління NGAD (Next Generation Air Dominance) буде приблизно втричі дорожчим за літаки попереднього…

19 хв. ago

Українці стали вибагливішими до вибору житла: що саме шукають орендарі

Війна в Україні змусила мільйони людей покинути свої домівки та шукати прихисток у більш безпечних…

23 хв. ago

Україна увійшла до категорії країн з доходами вищими за середні

Світовий банк перевів Україну в категорію країн з доходами вищими за середні. Про це йдеться у повідомленні організації.…

29 хв. ago