Чи очікувати українцям на повістки телефоном – роз’яснення адвоката

Коли на підприємство надходить лист з військкомату, відповідальний за ведення військового обліку має обов’язок вручити повістку військовозобов’язаному працівнику під підпис. Проте багато цікавляться тим, чи є законними методи вручення повісток через поштові скриньки, СМС або телефонні дзвінки.

З цього приводу висловився юрист Костянтин Гритчин і пояснив, яке покарання можна отримати за неявку за такою повісткою.

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП) мають право викликати військовозобов’язаних для уточнення даних і проходження медичного обліку через повістку, залишену в поштовій скриньці. У разі неявки за такою повісткою, передбачено адміністративне покарання у вигляді штрафу від 17 000 до 25 500 грн.

Чи є законними повістки телефоном, чи поштою

Юрист зазначив, що виклик через телефон або звичайну пошту (не рекомендованим або цінним листом з обов’язковим врученням) не є належним способом вручення повістки. Проте згідно з новим документом, повістки та інші документи про виклик до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) тепер можуть надсилатися рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.

Варто також зазначити, що новий закон про мобілізацію, який набув чинності 18 травня, передбачає низку змін, ухвалених Кабінетом міністрів. Зокрема, уряд визначив, що належне підтвердження оповіщення про виклик до ТЦК у разі надсилання повістки поштою є обов’язковим.

Відтепер повістка про виклик до ТЦК за місцем проживання може бути надіслана після завершення 60-денного терміну, відведеного на уточнення облікових даних. Належним підтвердженням оповіщення є:

  1. День отримання поштового відправлення особою, підтверджений інформацією або документами від поштового оператора.
  2. День проставлення відмітки про відмову отримати поштове відправлення або відсутність особи за адресою проживання, зазначеною під час уточнення облікових даних.
  3. День проставлення відмітки про відмову отримати відправлення або відсутність особи за задекларованою адресою проживання, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси.

Очікується, що ці зміни забезпечать чіткішу процедуру вручення повісток та допоможуть уникнути непорозумінь щодо отримання викликів до військкоматів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Як каратимуть військовозобов’язаних, які не забрали з пошти повістки

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки відправлятимуть повістки чоловікам від 18 до 60 років поштою…

3 години ago

Нідерланди можуть відправити Україні перші F-16, – міністр оборони

Нідерланди незабаром можуть відправити в Україну перші винищувачі F-16, оскільки необхідну для експорту ліцензію вже отримано.…

3 години ago

Сльози Роналду: Португалія обіграла Словенію на Євро-2024. Франція вийшла в 1/4 завдяки автоголу

Збірна Франції пройшла до чвертьфіналу Євро-2024 завдяки автоголу Яна Вертонгена. До всього іншого, футболістам французької збірної на…

3 години ago

Як заснути в нестерпну спеку: корисні лайфгаки

Напевно, цього літа особливо погано спиться вночі через спеку та духоту. Хочеться засунути голову в…

3 години ago

П’яні танці Кім Кардаш’ян на дні народження сестри потрапили на відео

Телесімейство Кардаш'ян-Дженнер відзначило 40-річчя Хлої. Вечірка пройшла у ковбойському стилі. Ресторан у Лос-Анджелесі був декорований під салун,…

3 години ago

Популярні курорти Туреччини різко почали втрачати туристів: навіть місцеві їдуть в Єгипет

Не секрет, що Туреччина – це популярний туристичний напрям серед українців. Однак останнім часом курорти на берегах…

3 години ago